Home

Nieuws

Groen onderwijs voorop in samenwerking met China

Utrecht – Groene mbo-instellingen zijn voorlopers op het terrein van samenwerking met het Chinese mbo. Zo is Lentiz actief in de tuinbouw en Groenhorst in de melkveehouderij. Beiden hebben al contracten met onderwijsinstellingen in China. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft deze week een voor het groen onderwijs een belangrijk memorandum ondertekend met het Chinese ministerie van Onderwijs. Daarmee wordt de samenwerking op onderwijsgebied tussen beide landen versterkt.

AOC Raad-voorzitter Medy van der Laan en Aeres Groep-bestuurder Joep Houterman namen deel aan de brede delegatie die de minister vergezelde.
"China is zeer geïnteresseerd in samenwerking met het Nederlandse beroepsonderwijs, zeker als het gaat om de agrosector", aldus Van der Laan. "Nederland wordt gezien als een belangrijke partner voor China op dit terrein. Dat getuigt ook de onlangs door staatssecretaris Dijksma getekende overeenkomst op het terrein van zuivel en melkveehouderij."
De Chinezen zijn geïnteresseerd in de kennis van onze docenten, in onze onderwijsbenadering en de korte lijnen naar de beroepspraktijk. "Voor het groene onderwijs is het van groot belang om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen in de groeiende afzetmarkt voor de Nederlandse land- en tuinbouw in China. Voor de melkveehouderijprofessionals die wij bij Groenhorst opleiden is het goed om de mogelijkheid te hebben in contact te zijn met deze razendsnel ontwikkelende zuivelmarkt", aldus Joep Houterman. De instellingen hebben bij de minister gepleit om deze contacten voor docenten en studenten van onze scholen verder mogelijk te maken. Daarbij gaat het om regelgeving, ondersteuning en middelen om uitwisseling van docenten en mbo-studenten te vergemakkelijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.