Home

Nieuws

Gelderland de fout in met tweede depositiebank

Den Haag - De provincie Gelderland kan geen tweede stikstofdepositiebank hanteren om daarmee de uitbreiding van intensieve bedrijven te faciliteren. Dat zegt de Raad van State vandaag in een uitspraak over een natuurvergunning voor een bedrijf in het Gelderse Angerlo (gemeente Zevenaar).

Het op te richten varkens- en rundveebedrijf (84 runderen, 1.280 vleesvarkens) kreeg van de provincie een natuurvergunning op basis van een stikstofdepositiebank, die is gevuld met stikstofrechten die niet in de officiële provinciale depositiebank zijn opgenomen. Dat mag de provincie niet doen, vindt de Raad van State. Een aantal omwonenden van het nieuwe bedrijf krijgt gelijk van de rechter.

De provincie redeneerde dat er ruimte ontstaat doordat andere bedrijven stoppen of kleiner worden. Daarvan wordt een boekhouding bijgehouden. Eens per twee maanden maakt de provincie een overzicht van het saldo op die 'niet geregelde depositiebank'. De stikstofverordening die de provincie zelf in september 2011 vaststelde staat zo'n tweede depositiebank niet toe, aldus de rechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.