Home

Nieuws

Geen overeenkomst VS en Japan

Singapore – De Verenigde Staten en Japan zijn het na een nieuwe reeks onderhandelingen nog steeds niet eens over de voorwaarden voor een vrijhandelspact van landen rond de Stille Oceaan, TTP genoemd.

De Japanse minister voor economie, Akira Amari, sprak direct na een weekend van vrijwel non-stop besprekingen dat de partijen op diverse terreinen behoorlijk ver uit elkaar liggen. Het probleempunt: landbouw.
De Australische handelsminister Andrew Robb zei tegenover televisiezender CNBC dat de patstelling tussen de twee grootste economieën aan de onderhandelingstafel problematisch is. De VS eist van Japan dat het markten voor onder meer zuivel, vlees en rijst opent. Het land ligt wat betreft zuivel ook in de clinch met een andere deelnemende partij, Canada, die bovendien wil dat de verplichte herkomstlabelling van vlees in de VS van tafel gaat.
Japan heft gemiddeld 17 procent aan invoerrechten op landbouwproducten. Japan is niettemin historisch één van de grootste importeurs van rundvlees. Naast de VS, Japan, Australië en Canada nemen ook onder meer Peru, Chili, Vietnam, Maleisië en Singapore deel aan de onderhandelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.