Home

Nieuws 1705 x bekeken

FromFarmers: toch geen nieuwe voerequivalenten na 2016

Lochem – Coöperatie FromFarmers heef het principebesluit over haar zeggenschap in mengvoerconcern ForFarmers, dat een beursgang nastreeft, aangescherpt.

De bestaande voerequivalenten, aan leden toegewezen op basis van afgenomen producten, blijven na 2016 bestaan en verhandelbaar maar er komen geen nieuwe voerequivalenten. Wel wil de onderneming een speciale financieringsregeling aanbieden aan jonge boeren die vanaf 2017 voerequivalenten willen aankopen.
FromFarmers heeft een duidelijke meerderheid van de aandelen ForFarmers. Op 15 april wordt tijdens de algemene ledenraadsvergadering besloten over de beursgang. De ledenraad van FromFarmers is akkoord mits de coöperatie zeggenschap houdt over belangrijke onderwerpen en het principe 'goed voer tegen een marktconforme prijs' wordt bewaakt. De ledenraad wil ook bescherming tegen overnames.
In december werd al een principebesluit genomen. Na raadpleging van leden zijn een aantal maatregelen nu verscherpt. Aanvankelijk was het doel jaarlijks maximaal 50.000 wel nieuwe voerequivalenten uit te geven. De coöperatie zou volgens het eerdere besluit zelf aandelen kunnen inkopen om 20 procent van de certificaten in coöperatieve handen te houden. Dat is bij de geplande beursgang een voorwaarde om prioriteitsrechten te blijven uitoefenen.
Volgens het nieuwe besluit zorgt de coöperatie voor 'vitaal kapitaal' in de vorm van certificaten ForFarmers. Deze worden niet op de participatierekeningen van leden bijgeschreven. Tot en met 2012 werden er ongeveer 8 certificaten per benut voerequivalent per jaar op naam van de leden gezet. Dat worden van 2013 tot en met 2016 respectievelijk 6, 5, 4 en 3 certificaten per benut voerequivalent per jaar. Zo houdt FromFarmers 17,5 procent  van de certificaten in eigen hand. Samen met het ledenbezit is het minimale percentage volgens de coöperatie verzekerd.
ForFarmers zet sinds 2007 vermogen van de leden op naam, door voor elke ton voer een voerequivalent te verstrekken, een programma dat eindigt in 2017. Leden krijgen vermogen toegewezen op basis van het aantal voerequivalenten. Het vermogen wordt op een participatierekening gezet die eveneens verhandelbaar is maar ook gratis kan worden omgezet in certificaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.