Home

Nieuws 3317 x bekeken 6 reacties

Financieringsvolume melkveehouderij sterk toegenomen

Utrecht – Het uitstaand krediet van Rabobank in de melkveehouderij is in 2013 met 618 miljoen euro toegenomen tot bijna 11,7 miljard.

Dat blijkt uit cijfers die Rabobank bekendmaakte tijdens een bijeenkomst voor landbouwjournalisten. Volgens Ruud Huirne, directeur Agri & Food, heeft Rabobank geleerd van de glastuinbouw en vond de kredietexplosie plaats ondanks zeer behoedzaam beleid.
In 2008 bedroeg het financieringsvolume in de sector nog 10 miljard. De groei komt door investeringen die in aanloop van de afschaffing van het melkquotum gedaan worden. Volgens Huirne heeft de bank zich in het verleden vertild aan de glastuinbouw. "Daar hebben we lering uit getrokken. In de melkveehouderij financieren we niets geks; de perspectieven voor de afzet zijn internationaal gewoon heel goed. Accountants vinden ons in ramingen voor de sector nog te conservatief."
De financieringsportefeuille in de melkveehouderij is voor de bank een eenzame groeier. De totale kredietportefeuille groeide met 215 miljoen euro tot 30,4 miljard, en dat kwam dan nog vooral door de overname van Friesland Bank. Elders was dan ook vrijwel overal sprake van stabilisatie of een beperkte teruggang, zoals in de varkenshouderij en akkerbouw. Van de in totaal 13.000 in behandeling genomen kredietaanvragen werd 95 procent goedgekeurd, tegen 85 procent een jaar eerder.
In de loonwerksector en boomteelt liep het financieringsvolume het hardst terug. De boomteelt zag het financieringsvolume dalen van 532 naar 397 miljoen terwijl het financieringsvolume bij loonwerkers daalde van 578 naar 476 miljoen. Directeur landbouw Nederland Wim Thus ziet  bij veel bedrijven "een gebrekkige exploitatie", al zou een deel van de oorzaak ook liggen in een andere codering van bedrijven.
In totaal verstrekte Rabobank 3,1 miljard aan nieuwe leningen, waarvan 1,5 miljard aan melkveehouders. Daarmee werd 14 procent van het krediet in deze sector "vernieuwd".

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dus heeft de gemiddelde koeboer 1 euro per liter schuld. Bij 10% rente en aflossing kost dat jaarlijks 10 cent per liter. Als je geen schuld hebt dan betaal je extra belasting of dan kun je leven van een kleinere boerderij. Kun je rondkomen met een boerderij met 400.000 liter en 30 ha eigen grond zonder lening? In het bovenstaande voorbeeld heb je al 40.000 euro minder uitgaven en als je dat drie jaar spaart kun je cash bv een robot kopen. Of na 20 jaar maatschap ineens de boerderij van de ouders.
  Alleen niet leuk voor de Rabo dus dat zullen ze niet promoten.

 • johannetje

  aflossing op grond zijn geen kosten, maar een belegging. Na 20 jaar nog steeds 400.000 liter melk hebben betekend dat de inflatie 40% is toegenomen, oftewel, gedwongen verkoop doordat de andere lasten niet meer uit de omzet betaald kunnen worden. Je ziet het gebeuren in je omgeving bij boeren die niks gedaan hebben. Zij zijn de laatste generatie boer op hun bedrijf.

 • gerbencollet

  En met hoe veel procent is het aantal in behandeling genomen aanvragen gedaald? Want de meeste aanvragen worden tegenwoordig al afgekeurd voordat ze in behandeling zijn genomen.

 • johannetje

  dan hadden ze ook een plan van niks.

 • G.J. Harmsen

  Financiering pachtbedrijven blijkt lastig te zijn,door het ontbreken van zekerheden.
  In de praktijk blijkt ook goed ondernemingsplan geen soelaas te geven.
  Het gevolg is een gedwongen familielening.
  Dit lijkt mij ook niet wenselijk.

 • wmeulemanjr1

  Melkveehouders waren vroeger erg terughoudend met grote sommen geld lenen en loste trouw veel af, nu denken veel melkveehouders dat alles kan. Het is nog maar de vraag of velen ook zo positief zijn als de melkprijs een aantal jaren ver onder de 30 cent zakt, wat overigens niet is te hopen maar het kan wel.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.