Home

Nieuws 1176 x bekeken

Fefac ziet voerproductie EU afnemen

Brussel – De mengvoerproductie in de Europese Unie daalt in 2014 met 1 procent, aldus de Europese brancheorganisatie voor voerproducenten Fefac. De organisatie verwacht dat de afzet van varkensvoer een half procent afneemt terwijl de vraag vanuit de rundveehouderij 1 procent krimpt omdat gunstig weer leidt tot een hogere opbrengst van gras en meer ruwvoerproductie.

Volgens Fefac nam de productie in de EU, inclusief Kroatië, vorig jaar licht af tot 153,8 miljoen ton. Waar de productie van varkensvoer 1,7 procent daalde, nam de productie van rundveevoeders en pluimveevoer toe met respectievelijk 0,8 en 0,6 procent. Daardoor werd de positie van pluimveevoer als belangrijkste voersegment in de EU net vóór varkensvoer versterkt.

Een koel voorjaar leidde in 2013 in veel Europese landen tot een beperkte beschikbaarheid van ruwvoer terwijl de nog altijd fragiele economische situatie in de varkenshouderij met de omschakeling naar groepshuisvesting voor zeugen druk zette op de varkensproductie. Eerder meldden in Nederland zowel Agrifirm als ForFarmers druk op de varkenshouderij, waarbij Nederland zich meer ontwikkelt als biggenproducent terwijl het afmesten toenemend opschuift naar Duitsland en nog verder oostelijk.
Van de grote voerproducenten presteerden het Verenigd Koninkrijk en Polen qua voerproductie met plussen van 5 en 3 procent goed. Duitsland en Italië noteren een stabiele voerproductie terwijl in Nederland, Frankrijk en Spanje de  productie 1 procent kromp. Duitsland is nog steeds de grootste voerproducent, vóór Frankrijk en Spanje die schouder aan schouder op de tweede plaats volgen.
De nieuwe EU-lidstaat Kroatië zag de voerproductie 7 procent afnemen van 635.000 naar 590.000 ton. De definitieve en gedetailleerde analyse van de voermarkt presenteert de Fefac op 5 juni in Luik.

Of registreer je om te kunnen reageren.