Home

Nieuws 5 reacties

Europese Unie koerst op toelating transgene teelt

Brussel - De Europese milieuministers koersen af op een akkoord over de teelt van transgene gewassen in Europa.

Binnen de raad van milieuministers tekent zich een meerderheid af voor het Griekse compromisvoorstel, waarbij alle lidstaten de ruimte krijgen om een in de EU toegelaten gewas in eigen land tegen te houden. Dat is gebleken tijdens de raad van milieuministers, maandagavond.

Het Griekse voorstel houdt in dat de toelating van transgene gewassen (teelten waarbij met behulp van biotechnologie soortvreemde eigenschappen zijn ingebouwd) Europees geregeld wordt.

Bij de toelatingsprocedure kunnen lidstaten bij de aanvrager te kennen geven dat ze een uitzondering willen hebben voor hun grondgebied, of delen daarvan. Als de aanvrager daarmee niet akkoord gaat, kunnen de lidstaten na de toelating voor hun eigen grondgebied alsnog een beperking opleggen bij voorbeeld op grond van sociaaleconomische argumenten. Ook al toegelaten transgene gewassen kunnen via het nieuwe voorstel alsnog geweerd worden.

Frankrijk deed maandag het voorstel om een naast de Europese toelating ook nog een nationale toelatingsprocedure in te bouwen, waarbij elke lidstaat afzonderlijk de toelating kan regelen. Dat voorstel lijkt geen meerderheid te halen. De Duitse milieuminister Barbara Hendricks (tijdens haar eerste milieuraad) maakte nog een voorbehoud bij het Griekse compromisvoorstel. Zij wil nog tijd om het voorstel te bestuderen.

De milieuministers kunnen in de vergadering van juni een politiek besluit kunnen nemen over het voorstel.

Nederland heeft al sinds 2009 bepleit om lidstaten een eigen rol te geven bij de acceptatie van de teelt van transgene gewassen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zegt dat het voorstel een goede basis is voor een politiek akkoord. "Ik ben blij dat we uit de impasse zijn."

Het Griekse voorstel maakt maatwerk mogelijk. Er is vier jaar over dit voorstel onderhandeld, zegt Mansveld. Ze is wel in voor verbeteringen, maar niet voor een nieuw Frans voorstel. Zij wil niet opnieuw beginnen.

Laatste reacties

 • Een hele geruststelling. Wij weten nog lang niet alles van alle voedingsstoffen. Alle macro en micro nutrienten die wij sinds kort kennen, waren er al lang voordat wij ze ontdekt hadden. En bedrijven als Monsanto hebben in het verleden wel genoeg aangetoond dat hun onderzoeken niet betrouwbaar waren en gemanipuleerd werden. Daarnaast hebben wij in Europa geen transgene gewassen nodig. Alleen al om het feit dat er nog teveel onduidelijk is, gewoon niet doen.

 • alco1

  Ik vindt de aanhef en het artikel zelf een beetje tegenstrijdig.

 • gerjan slingenbergh

  Steeds meer consumenten vragen om transgene produkten of gaat Monsanto bepalen wat we met z'n allen voorgeschoteld krijgen.

 • fa. de Graaf

  Wij telen en eten c.q.consumeren al lang genetisch aangepaste gewassen door de selectie en hybridisatie, transgeen is alleen een snellere vorm van dit en buiten Europa is transgeen algemeen geaccepteerd. Het kan geen kwaad zeer zorgvuldig te zijn , maar de argumenten van de tegenstanders zijn soms volkomen uit de lucht gegrepen en dit doet de discussie veel kwaad.

 • bbuizer

  Genetische modificatie heeft niets met veredeling te maken. Het is knip en plakwerk waarvan we de lange termijn gevolgen onvoldoende hebben onderzocht. Het is bovendien op zijn zachtst gezegd een reductionistische benadering van de eigenschappen van de planten en hun genen en ze brengt bovendien de biodiversiteit in gevaar. Genetische manipulatie zie ik als een versmalling en manipulatie van planteneigenschappen voor de industriële business. Net als porno bij mensen dat is van de liefde. De echte waarden worden er door bedreigd. Ik weet nog niet zo of mevrouw Mansveld wel reden heeft om blij te zijn dat de impasse doorbroken is. Bovendien, als het Griekse voorstel een opmaat wordt voor de handhaving van ook andere Europese regels en wetten, zijn de Eurosceptici op hun wenken bediend. Ik gun het ze, maar niet wat betreft transgene gewassen. Die horen in de landbouw gewoon niet thuis. Punt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.