Home

Nieuws 948 x bekeken

Europarlement verwerpt zaad-regeling

Brussel - Het Europees Parlement heeft met een overweldigende meerderheid de voorstellen voor Europese regelgeving voor plantaardig uitgangsmateriaal verworpen. In het voorstel voor de productie en het op de markt brengen van teeltmateriaal worden eisen gesteld aan uitgangsmateriaal dat in de professionele teelt wordt gebruikt.

Een van de eisen in de verworpen wet is dat nieuwe rassen zich duidelijk moeten onderscheiden van bestaande rassen en dat nieuwe rassen ook een zekere mate van uniformiteit hebben. Bovendien moeten nieuwe rassen aan zo veel tests worden onderworpen dat het voor een eenvoudige veredelaar moeilijk zou zijn een ras toegelaten te krijgen.

Voorzitter Paolo De Castro van de landbouwcommissie van het parlement zegt dat met de uitspraak van het parlement duidelijk wordt dat Europees commissaris Tonio Borg er niet in geslaagd is regelgeving te maken, die een vereenvoudiging is van de bestaande regels. De Europese Commissie had een groot deel van de uitwerking van de regelgeving nog open gelaten, maar wel op zo'n manier dat de lidstaten en het Europees Parlement daar nauwelijks invloed meer op konden uitoefenen.

Tegenstanders van de commissievoorstellen vrezen dat grote zaadbedrijven daardoor een veel te grote vinger in de pap zouden krijgen. De Europese organisatie van plantveredelaars, European Seed Association (ESA), betreurt de opstelling van het Europees parlement. Volgens ESA is het parlement op het verkeerde been gezet door een sterke anti-campagne.

De Castro zegt dat de Europese Commissie in het voorstel vergaande bevoegdheden kreeg, zonder dat daarvoor duidelijke uitgangspunten bestonden in de wetgeving.

Rapporteur Sergio Paolo Francesco Silvestris had Tonio Borg gevraagd het voorstel in te trekken en met een verbeterde versie terug te komen. Borg heeft dat geweigerd. De nieuwe regels moeten zowel de producenten, consumenten als het milieu ten goede komen, vindt het Europees Parlement.

Het oordeel van het parlement wordt nu voorgelegd aan de raad van landbouwministers. Als die het eens zijn met het parlement, strandt het voorstel van de Europese Commissie definitief. Het kan ook zijn dat de ministers aanpassingen aanbrengen aan het voorstel. Dan kan het parlement de onderhandelingen aangaan met de raad van ministers, of het voorstel definitief in de prullenbak werpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.