Home

Nieuws 1 reactie

Egypte overweegt toetreding douane-unie Rusland

Caïro – Egypte streeft een vrijhandelsverdrag na met de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Egypte is volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO de grootste importeur van tarwe wereldwijd terwijl Rusland en Kazachstan grote exporteurs van graan zijn. Een definitief besluit valt na de Egyptische presidentsverkiezingen.

Het is onduidelijk of Egypte zelfs zou willen toetreden tot de douane-unie. Vooralsnog bestaat de douane-unie uit aan Rusland grenzende landen, maar de Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd een 'Euraziatische Unie' te willen bouwen met alle voormalige Sovjet-republieken waaronder dus ook bijvoorbeeld Oezbekistan, Georgië en Armenië. Opmerkelijk genoeg opperde Vietnam in 2012 de mogelijkheid tot de unie, die uiteindelijk ook tot politieke coördinatie moet leiden, toe te treden.

Voor Egypte is een deal van strategisch belang. Egypte heeft volgens de FAO een importbehoefte van 16,6 miljoen ton graan, 20 procent meer dan vorig jaar en 3 procent meer dan het meerjarig gemiddelde. Daarmee is Egypte na Japan de grootste graanimporteur wereldwijd. Voor Rusland verlaagt een vrijhandelsakkoord de druk die ontstaat door toenemende economische sancties van het Westen en Japan.
De datum van de presidentsverkiezingen in Egypte is nog niet bekendgemaakt maar de huidige minister van defensie, veldmaarschalk Abdel Fattah al-Sisi, wint. Egypte is al de grootste afnemer van Russische tarwe. Egypte zou naast graan ook vloeibaar gas, LNG, uit Rusland willen importeren, en tot schrik van Israël wapens. Egypte weigerde net als China en India tot dusver zich negatief uit te spreken over de Russische bezetting van de Krim, sinds 1954 Oekraïens grondgebied.

Eén reactie

  • martensDLD

    Poetin heeft gezegd een 'Euraziatische Unie' te willen bouwen met alle voormalige Sovjet-republieken waaronder dus ook bijvoorbeeld Oezbekistan, Georgië en Armenië.We zijn der nog lang niet met Poetin

Of registreer je om te kunnen reageren.