Home

Nieuws 873 x bekeken

EU en VS nog mijlenver uit elkaar

Brussel – De Europese Commissie is niet tevreden met de eerste Amerikaanse voorstellen voor meer markttoegang terwijl het Europees Parlement dreigt een handelsdeal te blokkeren als de Amerikaanse geheime dienst NCA niet ophoudt met massale spionage.

Andersom voeren agrarische belangenorganisaties in de VS de druk op Amerikaanse onderhandelaars op omdat ze vinden dat dossiers als transgene gewassen en rundvlees dat met groeihormonen is geproduceerd niet vroegtijdig mogen worden gesloten.
Deze week is door tientallen onderhandelaars van de EU en de VS in Brussel voor de vierde keer face-to-face onderhandeld over een 'Transatlantic Trade & Investment Partnership'. De VS zoekt onder meer uitgebreide bescherming voor intellectueel eigendom en toegang voor agrarische producten. De EU exporteerde in 2012 voor 16,6 miljard dollar aan agrarische producten naar de VS. De EU importeerde andersom voor 9,9 miljard dollar aan  Amerikaanse agrarische producten.
De cijfers zijn volgens de Amerikaanse lobby opmerkelijk omdat de VS een grote netto-exporteur van voedsel is en vanwege veel lagere kosten voor grond en arbeid een groot concurrentievoordeel lijkt te hebben, zeker wat betreft agrarische grondstoffen als graan en soja, maar ook vlees. Volgens U.S. Meat Exports Federation en de U.S. Grains Council is een deal over tarieven betekenisloos omdat de werkelijke horde voor Amerikaanse exporteurs zit in sanitaire- en fytosanitaire standaarden.
De Europese Commissie stelt volgens bronnen van Agra Europe voor 99 procent van haar tarieflijnen af te schaffen en 95 procent van de importquota. De VS zou in beide gevallen "maar" 90 procent aanbieden. Producten die als 'gevoelig' zijn aangewezen maken geen onderdeel uit van de deal. De VS willen nog geen akkoord sluiten over het erkennen van geografische benamingen, zoals Goudse kaas of Parmaham. Amerikaanse senatoren noemen het in een brief aan het onderhandelingsteam "vermomd" protectionisme.
Als de onderhandelaars tot een deal komen, wordt deze voorgelegd aan het Europees Parlement. Het is opmerkelijk genoeg volgens de Europese Commissie niet direct duidelijk of de deal ook nog moet worden voorgelegd aan de lidstaten. Het Europees Parlement besloot deze week na maandenlang onderzoek naar de activiteiten van de NSA dat een vrijhandelsdeal pas kan plaatsvinden als de VS 'de fundamentele rechten' van de EU respecteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.