Home

Nieuws

EU en Nieuw-Zeeland overwegen handelspact

Brussel – De EU en Nieuw-Zeeland onderzoeken de mogelijkheid van een handelspact. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier John Key bekendgemaakt na een ontmoeting met Europese vertegenwoordigers.

De Europese Commissie wil zich eerst richten op afronding van lopende vrijhandelsbesprekingen met de VS en Japan, maar wil in 2015 wel met Nieuw-Zeeland resultaten van vooronderzoek bespreken.
De EU is de derde belangrijkste handelspartner van Nieuw-Zeeland, na het nabijgelegen Australië en China. Bijna driekwart van de export van Nieuw-Zeeland betreft agrarische producten. Het land is een specialist in de productie van zuivel, wol, kiwi's en schapenvlees. In 2011 bedroeg de waarde van Nieuw-Zeelandse exporten naar de EU 6,7 miljard euro. Andersom betreft 85 procent van de EU-exporten industrieproducten.
Key sprak in de marge van de nucleaire veiligheidstop in Den Haag met de president van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy. Key zei dat de EU al lang een goede vriend en partner is. De politicus benadrukte dat Nieuw-Zeeland weliswaar profiteert van de groei van de Chinese economie, maar dat het land ervoor moet waken hiervan te afhankelijk te worden.
Specifiek wil Nieuw-Zeeland onder meer verlaging of opheffing van een importtarief op kiwi. Momenteel wordt een importtarief van 8 procent betaald terwijl concurrent Chili dankzij een handelsdeal met de EU geen heffing hoeft af te dragen. De zuivelproductie in Nieuw-Zeeland is de laatste 20 jaar bijna 80 procent toegenomen. Het land bouwde overheidssubsidies af en lobbyt voor een open zuivelmarkt in de EU. Momenteel verkoopt Nieuw-Zeeland vooral boter aan klanten in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.