Home

Nieuws 1 reactie

EU biedt Oekraïne steunpakket van 11 miljard

Brussel – De Europese Unie (EU) biedt Oekraïne 11 miljard euro aan financiële hulp in de komende jaren.

Dat is bekendgemaakt door de Europese Commissie. De Commissie wil ook wil dat de EU versneld over gaat tot het verlagen van importtarieven zoals eerder afgesproken in de associatieovereenkomst die de inmiddels verjaagde president Viktor Janoekovitsj eerder afwees. Het verlagen van importtarieven zou Oekraïne miljoenen schelen.
De financiële steun betreft vooral leningen. Het geld komt direct uit de Europese begroting en van financiële instellingen zoals de Europese Investeringsbank. Circa 600 miljoen euro steun die de EU al vorig jaar aanbod is onderdeel van het pakket. De Commissie werkte bij het opstellen van het steunpakket samen met het Internationaal Monetair Fonds, dat ook steun voorbereid. Washington beloofde eerder 1 miljard dollar.
Door het afketsen van de handelsdeal met de EU, is Oekraïne op landbouwgebied voordelen misgelopen. De EU was bereid 80 procent van haar tarieven, goed voor 82 procent van de waarde van de handel, te liberaliseren. Oekraïne beloofde 87 procent van haar kredietlijnen te liberaliseren. Volgens berekeningen zou Oekraïne jaarlijks 538 miljoen dollar mislopen aan invoerrechten, maar 670 miljoen dollar besparen.

Eén reactie

  • geert150

    lang leve de EU !

Of registreer je om te kunnen reageren.