Home

Nieuws 12 reacties

EC wil toeslagrechten in 2015 korten

Brussel – De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om de directe betalingen van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in 2015 met 1,3 procent te korten. Het geld is nodig om voldoende budget te hebben voor het fonds voor crisismaatregelen. Voor deze marktmaatregelen wordt 433 miljoen euro gereserveerd. Boeren in Bulgarije, Roemenië en Kroatië worden niet gekort op hun directe inkomenstoeslagen, omdat ze nog aan het ingroeien zijn in het GLB.

De definitieve verlaging van de directe inkomenssteun, ook wel financiële discipline genoemd, wordt voor 1 december vastgesteld. De financiële discipline is nodig omdat het totale budget voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid niet overschreden mag worden.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  zouden de ambtenaren en ministers van landbouw dan ook gekort worden, zou wel zo eerlijk zijn

 • vogel

  Ik denk minstens 1.3% salaris verhoging. Maar ja, dat heet dan inflatie correctie en komt uit een ander potje.

 • kalkar

  Klaag toch altijd niet zo, stelletje idioten. Wees dankbaar dat je nog subsidie krijg. varkens-en kippeboeren krijgen helemaal niks. Zielepoten.

 • alco1

  @melkertje. Melkveehouders krijgen ook niets, als ze geen land hebben.
  Meestal hebben ze wel land en krijgen daarop subsidie.
  Ook een varkensboer of kippenboer die land heeft krijgt dat.

 • ikkethuis

  Het gaat om het principe dat de toeslagrechten vastgesteld zijn tot 2020,
  en iedereen dus de spelregels kent, en daarna hier nog van alles in wordt veranderd. Dit klopt niet als men al een spell aan het spelen is.

 • xw

  ?

 • zon

  Melkvee heeft nu eenmaal meer grond,dus meer subsidie,Ze worden al zoveel geholpen door de politiek voor b.v de derogatie dus ze mogen ook wel eens iets minder.

 • driepint

  @Alco1; varkens- en kippenhouders met land krijgen niet evenredig veel subsidie als melkveehouders met land. Voor melkveehouders zit de melkpremie verdiscinteerd in de toeslagrechten. Omdat er voor pluimvee- en varkenshouder geen soortgelijke premies zijn, is de waarde van hun individueel toeslagrecht veel lager. Ter vergelijking; bij vleeskalveren zit de slachtpremie verrekend in het huidige toeslagrechtenstelsel. die hebben absurd hoge waarden, omdat ze vaak weinig grond hebben. Melkveehouders ( en vleeskalverhouders) worden flink bevoordeeld in het huidige systeem en het is wat mij betreft goed dat er een lijn in getrokken wordt. Met een stelsel als derogatie (wat nog steeds een gunst is), het huidige stelsel van toeslagrechten en de huidige melkprijs mogen wij melkveehouders absoluut niet klagen. Met vriendelijke groet
  Een melkveehouder

 • Tearpoal

  Blijft vreemd dat er op grond subsidie zit wat uiteindelijk toch met belasting geld betaald wordt. Het heeft in elk geval niets meer met inkomenssteun temaken, maar alles met het handje ophouden.

 • KRISTIAAN

  Iedereen zou gelijk moeten zijn voor de weten dus ook voor de landbouwsubsidies. Dat zal echter problemen geven aangezien verschillende sectoren niet even rendabel zijn en dus mettertijd uit de markt geprijst worden. Anderzijds vind ik dat iedereen dus ook evenredig gekort moet worden, ook de boeren uit Roemenië, Bulgarije en Kroatië,zij hebben nog lagere kosten en kunnen deze korting evengoed verwerken als wij dat moeten. Subsidies is inderdaad handje openhouden, maar dan wel om een sector in leven te laten die anders nooit tegen zulke lage prijzen zou kunnen producten afleveren onder het juk en dwang van alle regeltjes die de kosten uit de pan doen swingen in vergelijking met de rest van de wereld.

 • KRISTIAAN

  sorry, foutje : gelijk voor de WET en dus ook ...

 • g.loman

  die lui moeten ook eten

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.