Home

Nieuws 3692 x bekeken 10 reacties

Dijksma wil melkveehouderij ontwikkelruimte geven

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil de melkveehouderij ruimte bieden om te groeien.

Dat zei ze tijdens een debat over het mestbeleid in de Tweede Kamer. "Ik wil de melkveehouderij de ruimte geven om in te spelen op de groeiende vraag naar zuivel op de wereldmarkt. Maar dan wel onder voorwaarden", zegt Dijksma. Ze wijst erop dat Nederland heeft laten zien zuivel te kunnen produceren van een goede kwaliteit zuivel en dat daar, onder andere vanuit China veel belangstelling voor is.
Dijksma wil ruimte bieden aan de melkveehouderij, maar daarbij moet de sector zich wel houden aan grondgebondenheid of mestverwerking en weidegang speelt hierbij een belangrijke rol. "Dit speelt ook een belangrijke rol bij het draagvlak voor de sector. Koeien in de wei dragen bij aan het verbeteren van het milieu en het vormt een culturele waarde van het landschap."

Diverse partijen zijn kritisch over het onderscheid dat wordt gemaakt tussen de melkveehouderij en de intensieve sectoren als het gaat om productierechten. Daarnaast zijn  de SP, PvdD en PvdA kritisch over het plan voor grondgebonden melkveehouderij, waarbij melkveehouders ook de mogelijkheid hebben te groeien waarbij de extra mest die hiermee ontstaat volledig wordt verwerkt. De partijen vrezen dat de melkveehouderij sterk zal groeien en daarbij verder zal intensiveren door te investeren in mestverwerking in plaats van in grond.

Dijksma komt voor de zomer met een wetsvoorstel voor de grondgebonden melkveehouderij. De nieuwe regelgeving moet van kracht worden als de melkquotering in 2015 vervalt.

Laatste reacties

 • gertke

  Krijgen we dan onze 10% terug?

 • boerbarg

  en de 20 kilo N

 • haam

  superheffing 2.0

 • massan

  Schandalig hoe Sharon Dijksma de Tweede Kamer (dus ook de boeren) met de rug tegen de muur zet. Door te laat met de onderhandelingen te beginnen in Brussel, is er nu geen tijd meer om op een fatsoenlijke manier dit onderwerp te behandelen. Ook is het triest om te constateren dat ze zelf vindt dat ze het geweldig heeft geregeld.

 • pinkeltje

  Voorwaarden okay, maar wat er zo heilig is aan weidegang snap ik nog steeds niet en de zorgen van PvD PvdA en SP getuigen ook niet van veel realiteitszin. Valt nog mee dat ze het niet verplicht stellen dat er per gemeente dagelijks een aantal boeren een aantal melkbussen aan de weg zet. Dat zag er toch ook altijd zo schattig uit als je daar langs kwam met de fiets. Veel mooie praat voor de bühne. Maar ik geloof best dat je er een behoorlijke groep kiezers mee op je hand kunt krijgen. Het heet tenslotte politiek.

 • martensDLD

  Heb je al eens een koe gezien die als die scheit,zn mest onder of in de grond stopt! Is dat emmisie arm?

 • krulsaart

  De melkprijs blijft niet hoog!!

 • Martin Oldenhof

  Eerst de derogatie aanhalen, dan weer ontwikkelruimte geven aan de melkveehouderij, ik kan er met mijn 'boerenverstand' niet meer bij.

 • Sjaak

  'Dijksma wil ruimte bieden aan de melkveehouderij, maar daarbij moet de sector zich wel houden aan grondgebondenheid of mestverwerking en weidegang speelt hierbij een belangrijke rol. '

  Veel geschreeuw en weinig wol....
  Als weidegang van evident belang was, zou de melkveehouderij zich heel anders ontwikkelen, dan dat ze nu gaat doen. Het beleid is totaal gericht op intensivering. Hierbij zal men proberen creatief weidegang te propageren cq. toe te passen, voor de volksverlakkerij, maar de daadwerkelijke grazerij zal alleen maar afnemen....

 • minasblunders1

  Een waarheid als een koe, Sjaak. Dat komt omdat men daar bij dat ministerie van onkunde geen flauw benul heeft waar men mee bezig is. Het kennis- en denkniveau is er veel te laag. En dan krijg je vanzelf de situatie dat de ZLTO met ze aan de wandel gaat..........

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.