Home

Nieuws 4 reacties

Dijksma: 'klimaatslimme' landbouw nodig

Den Haag - De landbouw krijgt te maken met de gevolgen van de voorspelde klimaatverandering. Door het stijgende zeewater komt er minder zoet water beschikbaar en zo komt de voedselproductie onder druk te staan, blijkt zondag uit het vijfde rapport van het VN-klimaatpanel.

In Japan stemden vertegenwoordigers van 110 landen in met dit rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) over de effecten van klimaatverandering en de mogelijkheden voor aanpassing. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is het zaak werk te maken van 'klimaatslimme' landbouw, ook al omdat er in 2050 wereldwijd 9 miljard monden moeten worden gevoed, 2 miljard meer dan nu.

Dijksma: "Zeker met deze laatste alarmerende cijfers van het IPCC is dat een levensgrote uitdaging. We zullen dus de landbouw klimaatslim moeten maken. Daarmee spelen we in op klimaatverandering en het voorkomt erger. In Nederland doen we dat door ervaring op te doen met landbouw in de verzilte gebieden. In Afrika door de landbouw te helpen met sterke gewassen en een klimaatbestendige omgeving''.

In Den Haag houden Dijksma en de Wereldbank eind april een conferentie over de gevolgen van de klimaatverandering en het belang van gezonde oceanen voor een duurzame voedselvoorziening.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Tjonge, wat een onzinverhaal weer!

 • pinkeltje


  Vooral die conferentie van Dijksma en de Wereldbank, dat gaat echt zoden aan de dijk zetten. Letterlijk of figuurlijk. Dat de mensheid vlijtig aan zijn ondergang werkt is me al langer duidelijk maar daar gaat deze conferentie niks aan veranderen. Maar wel weer goed voor de vliegmaatschappijen, de hotels, de restaurants, de cateraars, de escortbureau's etc. Er zullen dus best wel medestanders te vinden te zijn onder de middenstanders.

 • schoenmakers1

  we hebben een slimme staatssecretaris nodig

 • agratax2

  Landbouw -klimaatslim- maken. Of het de klimaatsverandering alleen een boeren aangelegenheid is. Boeren zijn er in mijn optiek maar voor 1 ding en wel een goede boterham vedienen met hun inspanning. Als dit betekent dat ze maar voor 7 miljard mensen eten kunnen produceren is dat jammer voor de begrote 2 miljard extra die er nooit zal komen als het eten niet te produceren is. Laat je als boer niet verantwoordelijk maken voor het voortbestaan van de groeiende wereld bevoking. Het krijgen van kinderen en het groot brengen daarvan is de verantwoording van de ouders en niet van de boeren of de overheden. Als de aarde en het klimaat niet bij machte zijn deze last te dragen zonder flora e fauna geweld aan te doen, wordt het tijd dat de mens in grijpt en de nutteloze bevokingsgroei een halt toe roept.

Of registreer je om te kunnen reageren.