Home

Nieuws 579 x bekeken 1 reactie

Dijksma blijft bij spoor EU neonicotinoïden

Den Haag – Staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma wil geen reguliere procedure opstarten om de verkoop van neonicotinoïden aan particulieren te gaan verbieden. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren diende een motie in waarin ze vraagt om zo'n procedure te starten.

Via een reguliere procedure kan de bewijslast worden omgedraaid, waardoor producenten zelf de veiligheid van de middelen onomstotelijk moeten bewijzen. Dijksma wil hier niet aan. Ze kiest ervoor om Europa te volgen bij het eventueel verbieden van gewasbeschermingsmiddelen als ze schadelijk zijn voor de bijenstand. Dijksma verwacht dat nationale aanpak in dit dossier weinig succesvol zal zijn. "Het gaat ook om de haalbaarheid van een verbod", reageert Dijksma. Ze verwacht dat het bedrijfsleven zich niet direct zal neerleggen bij een eventueel verbod, waarbij ze er niet aan moet denken om een dergelijke rechtszaak te verliezen.
Dijksma zegt dat er via de Europese route al veel bereikt is. "Ik denk dat het Europese spoor een stuk effectiever is geweest dan menigeen dacht en het is nog lang niet klaar. Vorig jaar heb ik voor heel wat van die middelen het gebruik onmogelijk gemaakt."  Er is nu nog één stof die beoordeeld wordt.
De Tweede Kamer stemt dinsdag over de motie van PvdD.

Eén reactie

  • Elevage

    typisch dat ze nu ineens wel een europees plan kan volgen!

Of registreer je om te kunnen reageren.