AlgemeenNieuws

Dijksma bereid tot nieuw onderzoek ontkoppelen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw is bereid om opnieuw onderzoek te doen naar het effect van het ontkoppelen van de apothekersrol bij de dierenarts op de verkoop van antibiotica.

Dat zegde ze toe tijdens een debat in de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Gerard Schouw en PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken hebben hierom gevraagd. De Kamerleden hebben het idee dat de verkoop van antibiotica door dierenartsen een verdienprikkel is, waardoor er te veel medicijnen zouden worden gebruikt.

Dijksma benadrukt dat er al eens een onderzoek is gedaan naar de dubbele functie van voorschrijven en verkopen van de dierenarts. Uit dit onderzoek is gebleken dat het huidige systeem effectief is. Dijksma is bereid tot nieuw onderzoek, maar ze wil hierbij het onderzoek dat al gedaan is niet herhalen.

Dijksma is niet bereid de dubbele functie van dierenartsen te ontkoppelen, zoals de SP graag zou zien.

Dierenartsen moeten in het kader van de UDD-regeling verplicht registreren welke middelen ze voorschrijven en hoeveel. “Er zijn professionele richtlijnen. Als dierenartsen zich structureel onvoldoende aan de regels houden, is individuele ontkoppeling natuurlijk wel altijd mogelijk”, zegt Dijksma. Ze verwijst bovendien naar de situatie in Denemarken. Daar is de verkoop en het voorschrijven van antibiotica ontkoppeld, maar het antibioticagebruik is de afgelopen jaren met 4 procent toegenomen.

Dierenartsenorganisatie KNMvD reageert dat de politici er ten onrechte vanuit gaan dat dierenartsen de neiging zouden hebben om te veel antibiotica voor te schrijven, omdat ze daar aan zouden verdienen. “In een recente Berenschot-studie is aangetoond dat dierenartsen antibiotica voorschrijven op strikt diergeneeskundige gronden. In de afgelopen twee jaar is het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij met meer dan 60 procent  teruggedrongen. Dit succes komt voort uit een gezamenlijke inspanning van overheid, veehouderij en dierenartsen”, reageert voorzitter Dirk Willink van de KNMvD.

Beheer
WP Admin