AlgemeenNieuws

Sector zit tot 2018 vast aan dierrechten

Den Haag – Varkens- en pluimveehouders zitten in ieder geval tot en met 2017 vast aan dierrechten. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer over het mestbeleid.

De Europese Commissie stelt behoud van de dierrechten voor de intensieve sectoren en grondgebonden melkveehouderij als voorwaarde voor het verlenen van derogatie.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken benadrukt dat de afspraken met Brussel worden gemaakt voor vier jaar en dat tussentijds wijzigen van de afspraken niet mogelijk is. Carla Dik (ChristenUnie) stelde hier vragen over, omdat is afgesproken dat wanneer er voldoende mestverwerking is, de dierrechten worden afgeschaft. Met de nieuwe derogatie is dit niet mogelijk omdat de dierrechten worden vastgelegd in Brussel. Op verzoek van CDA, SGP, VVD en ChristenUnie gaat Dijksma wel kijken of de POR-regeling, waarbij bedrijven op voorwaarde van volledige mestverwerking van de uitbreidingsplannen worden vrijgesteld van investering in productierechten.

Dijksma vindt het logisch dat er een koppeling wordt gemaakt tussen dierrechten en derogatie. VVD, CDA en SGP vinden dit niet logisch. Dijksma legt uit dat de nitraatrichtlijn aanvullende maatregelen voorschrijft als de doelen niet tijdig worden gehaald. Dat doet Nederland door het beperken van de mestproductie via dierrechten.

Dijksma reageert teleurgesteld over de kritische reacties vanuit de sector op de nieuwe derogatie. “Een gevoel van het is nooit genoeg bekroop mij toen ik de reacties zag. Derogatie is iets dat je moet verdienen. Het is niet iets waar je zomaar recht op hebt. We moeten constateren dat Nederland de toezegging om de nitraatnorm van 50 mg/l in het grondwater voor de nitraatrichtlijn te halen niet is nagekomen. De norm wordt nog overschreden. Dat leidt tot extra maatregelen.” Dijksma zegt dat de Europese Commissie bereid was tot derogatie tot 230 kilo stikstof uit graasdiermest per hectare. “Dat hebben we weten te verruimen tot 250 kilo in gebieden waar aan de normen wordt voldaan”, zegt Dijksma.

De Tweede Kamer heeft weinig ruimte om nog invloed uit te oefenen op de derogatievoorwaarden. “Ik acht het niet haalbaar om opnieuw te gaan onderhandelen in Brussel. Daar komt bij dat ik de derogatie voor 2014 niet op het spel wil zetten”, zegt Dijksma. De staatssecretaris is op verzoek van de Kamer wel bereid om te kijken naar de mogelijkheid voor een knelpuntenregeling voor bedrijven die dit jaar niet aan de eis van 80 procent grasland kunnen voldoen. Dijksma verwacht overigens dat er weinig knelpunten zullen zijn. Ze verwijst naar het late moment waarop het bouwplan wordt ingevoerd bij de gecombineerde opgave. Uit cijfers blijkt dat van de 21.185 derogatiebedrijven in Nederland 12.685 bedrijven meer dan 80 procent grasland hebben. 8.540 bedrijven zitten tussen de 70 en 80 procent grasland.

In de Tweede Kamer is een meerderheid om het plan van Dijksma te ondersteunen.  Als de Kamer dit niet zou doen, zou er geen derogatie mogelijk zijn, benadrukt het ministerie.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin