Home

Nieuws 2590 x bekeken 2 reacties

Cumela schrijft brandbrief over mestverwerking

Den Haag – De productie van mestkorrels moet worden aangemerkt als mestverwerking. De producenten van mestkorrels zitten door gebrek aan deze erkenning met een tekort aan aanvoer van droge mest, omdat veehouders met het leveren van mest aan deze mestkorrelfabrieken op dit moment niet voldoen aan de verplichte mestverwerking. Dat staat in een brandbrief van Cumela Nederland aan staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en de Tweede Kamer.

 

De mestkorrels die deze fabrieken maken, worden voor 95 procent geëxporteerd en voor 5 procent verkocht bij Nederlandse tuincentra. Omdat de fabrieken geen mesttransporteurs zijn, kan bij de export niet worden voldaan aan de verplichte driepartijen overeenkomst tussen veehouder, mestverwerker en vervoerder. Hierdoor voldoet de mestverwerking niet aan de eisen. Cumela vraagt de bedrijven wel aan te merken als mestverwerkers. "De mestkorrelfabrieken zijn al jaren hét voorbeeld voor mestverwerking in Nederland", aldus de organisatie.

Bedrijven die champignonsubstraat zitten om een vergelijkbare reden met een tekort aan vloeibare pluimveemest, die via een intermediair naar de verwerker gaat. Ook via deze route komt de mest in de huidige regelgeving niet in aanmerking om te registreren als mestverwerking.

Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffendistributie van Cumela vraagt de staatssecretaris deze problematiek met spoed op te lossen.

Laatste reacties

  • Vechtdal 50

    Dit hou je toch niet voor mogelijk, wat een ambtelijke rompslomp en op deze manier veel mest naar het buitenland exporteren, het kan haast niet mooier.
    Maar wat moet de agrarische sector ook met deze dame Dijksma, stuur haar naar een breigroep of zoiets, ze is een drama binnen de landbouw.

  • kuiken007

    dat wil cumela toch voor zichzelf 'NIET MAKKELIJKER WEL LEUKER'

Of registreer je om te kunnen reageren.