Home

Nieuws

CPB: inflatie stabiel, effect Krim onduidelijk

Den Haag – De inflatie komt in 2014 en 2015 uit op 1,5 procent. De kans op deflatie, dus lagere prijzen, is klein. Dat zei directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Laura van Geest dinsdag in een toelichting op economische ramingen die twee weken geleden bekend zijn gemaakt.

Uit de ramingen blijkt dat de economie dit jaar met 0,75 procent groeit en volgend jaar met 1,25 procent en het begrotingstekort daalt onder het EU-maximum.
Van Geest wees erop dat de inflatie weliswaar wat lager is dan wenselijk wordt geacht, maar zij voorziet nog geen deflatie. Mocht het 'deflatiespook' toch opduiken, dan zal de Europese Centrale Bank moeten ingrijpen, zei ze. De centrale bankiers zouden dan de rente die het berekend aan commerciële banken kunnen verlagen. Dat vertaalt zich normaliter ook in lagere rentes ook naar bedrijven toe. Deflatie zou het economisch herstel negatief kunnen beïnvloeden omdat bijvoorbeeld consumenten aankopen uitstellen.
Van Geest vindt het moeilijk te voorspellen wat de crisis in Oekraïne, waar de Krim door Rusland is geannexeerd, zal betekenen voor de economie. Oekraïne is een belangrijke leverancier van mais aan de EU, maar verder is het belang beperkt. EU-sancties tegen Rusland kunnen echter een tegenreactie uit Moskou oproepen. Mocht de wereldhandel er gevolgen van ondervinden, dan kan de economische groei dit jaar dalen tot 0,25 procent.
Het overheidstekort bedraagt dit jaar 2,9 procent en daalt in 2015 naar 2,1 procent. De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid. De aantrekkende wereld- en Europese economie vormen volgens het CPB de stuwende kracht achter de groei van de Nederlandse economie via een toenemende uitvoer. Bij de binnenlandse bestedingen trekken vooral de investeringen aan.
In 2015 stijgt voor het eerst sinds jaren ook de consumptie weer, in lijn met een groei van het loon- en uitkeringsinkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.