Home

Nieuws 1590 x bekeken 1 reactie

Borg: niet snel oplossing vleesexportstop

Brussel/Den Haag – Eurocommissaris Tonio Borg van voedsel en consumentenbelangen verwacht dat er niet binnen een paar weken een oplossing is voor het exportverbod van Europees varkensvlees naar Rusland.

Rusland stelde het verbod in na de vondst van Afrikaanse Varkenspest bij wilde zwijnen in Litouwen en Polen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie heeft vastgesteld dat de Rusland in strijd handelt met de WTO- en OIE-regels. Rusland heeft geen verbod gericht op Litouwen of andere lidstaten aangemeld bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Bij een soortgelijk geval in Oekraïne heeft Rusland wel een voorstel voor een importverbod voor alleen de getroffen regio geaccepteerd.

Eurocommmissaris Borg dringt aan op een veterinair-technisch overleg met Rusland. Hij heeft lidstaten van de EU opgeroepen niet rechtstreeks met Rusland te overleggen over het exportverbod, zodat de EU met één stem blijft spreken.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.