Home

Nieuws 2452 x bekeken

'Boer zoekt Boer'-project professionaliseert

Dronten - Het project 'Boer zoekt Boer' krijgt een professionelere opzet. Dat zei Ramon Klaassens, vicevoorzitter van boerenjongerenorganisatie NAJK en portefeuillehouder Bedrijfsovername en Klimaat & Milieu.

Hij zei dat voorafgaand aan het Symposium Bedrijfsovername georganiseerd door CAH Vilentum, woensdag in Dronten. "Er moeten selectiegesprekken komen en we willen partijen door professionele coaches laten begeleiden. Daarnaast gaan we misbruik actief voorkomen." Om die slag te maken gaat het NAJK samenwerken met LTO, Flynth en Rabobank.
In 2011 is NAJK gestart met 'Boer zoekt Boer', met als doel om 'buitenstaanders' die geïnteresseerd zijn in de agrarische sector de kans te geven in contact te komen met een agrarisch ondernemer die geen bedrijfsopvolger heeft. Door zo partijen met elkaar in contact te brengen was de gedachte dat een bedrijf uiteindelijk, na een (lange) periode van samenwerking, overgenomen zou kunnen worden door een niet-familielid. Ramon Klaassens: "We kwamen er achter dat boeren zonder opvolger vaak automatisch dachten aan verkoop van het bedrijf, terwijl ze eigenlijk liever nog jaren verder zouden willen boeren samen met iemand anders. Aan de andere kant zijn er ook veel potentiële bedrijfsopvolgers die niet van agrarische komaf zijn, deze twee groepen wilden we bij elkaar brengen."
Op de NAJK-site binnen de bedrijfsovernameportal kregen zowel 'zoekers' naar een agrarisch bedrijf als boeren zonder opvolgers de kans zich 'aan te bieden'. Klaassens: "In de praktijk waren het alleen de 'zoekers' die zich melden, boeren zetten zich niet op de site. Maar boeren zagen het meer als een vijver voor mogelijke opvolgers." Sinds 2011 heeft het geleid tot vier daadwerkelijke bedrijfsovernames buiten de familie.
Echt helemaal serieus werd de site door boeren niet genomen, volgens Klaassens, omdat onder de zoekenden veel 'dagdromers' zitten die dieren 'wel leuk' vinden. Om die er uit te filteren zal iedereen in de toekomst een intakegesprek krijgen. Hierin moet duidelijk worden wat iemand echt wil en wat iemand te bieden heeft. "Dan is het niet meer genoeg om te zeggen dat het werken op de boerderij je zo leuk lijkt", aldus Klaassens. "Boeren die zoeken naar een bedrijfsopvolger zullen op de site in het vervolg alleen te zien zijn door de zoekenden, zodat het niet meer voor iedereen zichtbaar is."
Daarnaast zullen boeren die daadwerkelijk gaan samenwerken met een mogelijke opvolger begeleid worden door een coach. "Een coach kan zorgen dat het proces op de rit blijft en het niet verzand in een puur werkgever-werknemerrelatie. Dit filtert ook meteen het misbruik eruit. We hebben te maken gehad met enkele gevallen waarbij boeren het blijkbaar zagen als een mogelijkheid aan een goedkope arbeidskracht te komen. Na een jaar stond dan zo'n 'bedrijfszoeker' weer op straat."
Klaassens hoopt dat alles gerealiseerd is voordat hij in juni van dit jaar terugtreedt als NAJK-bestuurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.