Home

Nieuws

Boer ploegt honderden bommen naar boven

Passendale – Een boer in het West-Vlaamse Passendale stuitte tijdens het ploegen op meer dan tweehonderd bommen met mosterdgas uit de Eerste Wereldoorlog. De Belgische Dienst voor Ophaling en Vernietiging van Ontploffingstuigen (Dovo) heeft minstens drie weken nodig om de troep op te ruimen.

Landbouwer Johan Devriendt is wel gewend aan het boven ploegen van oud oorlogstuig uit de Eerste Wereldoorlog, die voor een groot deel in België is uitgevochten. Maar zo erg had hij niet eerder meegemaakt, meldt de Belgische nieuwssite Vilt. Toen Devriendt de 2,5 hectare ploegde, kwam de ene na de andere bom naar boven. Daarop nam de boer contact op met de Dovo. Die constateerde dat het bommen betrof die gevuld zijn met het uiterst giftige mosterdgas.

De vondst verbaast Devriendt niet erg. Het is volgens hem de eerste keer dat dit weiland wordt geploegd sinds de Eerste Wereldoorlog. Toen stond hier artilleriegeschut van de Duitsers. Voor de Dovo betekent het schoonmaken van dit perceel de grootste operatie ooit met giftig oorlogstuig. Het perceel is afgezet in een straal van 700 meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.