Home

Nieuws 1307 x bekeken 5 reacties

Bijna 40 deelnemers Burgers voor Bijen

Enkhuizen – Tot nu toe hebben ten minste 38 boeren zich opgegeven voor de actie Burgers voor Bijen, waarbij akkerranden worden gesponsord door burgers.

Syngenta organiseert de actie en verstrekt aan deelnemende boeren gratis bloemzaad. Burgers wordt 1 euro per vierkante meter gevraagd. Hiermee kan de teler de kosten dekken. De bloemenranden gaan ten koste van productie en dus inkomen. Op de website staan de 38 tot nu toe geregistreerde bedrijven.

Laatste reacties

 • alco1

  Ik vraag me weleens af waarom bijen nectar verzamelen en er honing van maken. Wij boeren kuilen zomers voer om de winter over te komen. Eekhoorns verzamelen ook voor de winter. M.A.W. Moeten we niet van die honing afblijven om de bijen hun voedsel voor de winter niet af te pakken, waardoor ze honger gaan lijden en zo veel vatbaarder worden voor mijten e.d.

 • Case1056

  Krijgen bijen niet suikerwater voor hun winterenergie?

 • Vera Wijnveen

  Bijen maken inderdaad honing voor hun eigen voedselvoorziening en niet voor die van de mens. Een imker laat dus altijd voldoende honing achter, zodat de bijen kunnen overwinteren. Hoe meer honing de imker wegneemt, hoe meer suikerwater en/of suikerdeeg gevoerd moet worden, zodat de bijen hun voedselvoorraad op tijd kunnen aanvullen. 'Op tijd' is voor de winter invalt... bijen maken 's winters geen honing, maar zijn dan alleen bezig om de kast warm te houden. Dat de bijen in Europa en de rest van de wereld niet bestand zijn tegen de varroamijt die uit Azië komt, is zeker een kwestie van verminderde weerstand. Dit is een gevolg van de bestrijdingsmiddelen en de monocultuur in de landbouw.

 • alco1

  Het is natuurlijk wel een beetje gemakkelijk gezegd dat bestrijdingsmiddelen en de monocultuur de veroorzakers zijn van de bedreiging van de bijen en ongetwijfeld zal het zijn invloed hebben. Maar ik denk dat er meer aan de hand is. Zie de grote vervuiling van smog en het grote impact van het stralingsverkeer waar koeien zelfs last van hebben en het getrek met de bijen en vergeet dus niet ook niet de wintervoorraad onttrekking. Kortom, bij een wijzende vinger, staan er nog vier op onszelf gericht. We moeten ons ook af vragen: Kunnen we zonder bestrijdingsmiddelen? We moeten ons wel realiseren dat we ons als mens ook laten enten tegen allerlei ziektes en ook zou er geen druppel wijn meer onder de kurk komen zonder bestrijdingsmiddelen.
  Het bijen probleem is er één van alle hens aan dek, want zoals het in China gaat, dat de mens daar zelf met een wattenstaafje de bloeiwijzes moet 'bestuiven' is een grote stap te ver.

 • Richie667

  Kan de overheid dit niet betalen/regelen/organiseren?
  Ik woon in een 'natuurontwikkelingsgebied' wat enkele miljoenen kost. (t-is nog niet klaar) De vruchtbare grond,ja die van de boer die destijds eigenaar was, wordt afgegraven omdat het 'tig-honderd-jaar-geleden' ook zo was. Blijkbaar zijn ze vergeten dat we tegenwoordig geen houten wielen in de fiets meer hebben en de veldwachter nu in een auto rond rijdt en niet op een varken, maar dit terzijde.
  Hier kunnen ze toch hele mooie velden of stroken inzaaien!?!? Hoeft de boer geen grond af te staan, iedereen betaalt er indirect aan mee.
  Boeren, burgers, buitenlui en bijen (fazanten, patrijzen enz) iedereen blij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.