Home

Nieuws laatste update:1 aug 2014

Beschikbaarheid KAS in geding door vroeg voorjaar

Sluiskil – De beschikbaarheid van KAS en in mindere mate chloorhoudende kali en fosfaat is zeer beperkt omdat boeren laat maar vanwege het vroege voorjaar massaal inkopen.

Het aanbod is door eerdere productieproblemen bij onder meer Yara en Eurochem kleiner dan gewoonlijk. Verkoopleider Joris Broekhuis van groothandel Triferto ziet levertijden voor KAS oplopen tot drie tot vier weken terwijl de prijs van 28 euro nu naar 30 euro per 100 kilo gaat.
Broekhuis legt uit dat vorig jaar het seizoen lang doorliep. Boeren kochten vervolgens niet in juli of augustus in, maar in september of oktober. Het later inkopen is een trend die sinds 2008 is ingezet. Sinds dat jaar krijgen afnemers van de industrie geen korting als ze vroeg inkopen en wordt dus meer gespeculeerd. In de twee maanden vertraging hebben producenten product elders afgezet, met name in Noord-Afrika en de VS.
Een explosie legde in januari de productie van KAS door Yara in het Belgische Tertre stil. Het Russische Eurochem kan vanuit Antwerpen maar beperkt salpeterzuur leveren. "We krijgen geen lostijden", benadrukt Broekhuis. De levertijd is dus niet gegarandeerd. CZAV-inkoopmanager André Nelis spreekt van een krappe markt voor KAS maar ook chloorhoudende kali en fosfaat. KAS is ook volgens hem het meest nijpend.
Wachttijden zijn er nog niet, maar Nelis vreest dat naarmate de voorraad leeg raakt de industrie deze niet in hetzelfde tempo bij kan houden. "Ik heb geen tonnen", bevestigt commercieel manager Maarten van Daalen van Yara. "Het is een samenloop van omstandigheden. Grote klanten die normaliter duizenden tonnen per week geleverd krijgen, moeten het nu helaas soms stellen met één boot van 600 ton." Van Daalen noemt een groothandelsprijs van 25,5 euro per 100 kilo, waar normaal circa 15 euro aan extra kosten en marge bij op gezet wordt.
De boerenprijs is opgelopen van 26 euro naar 28 euro nu, aldus Broekhuis. "Maar de prijs gaat denk ik snel over de 30 heen. Het probleem is niettemin voor boeren misschien niet zozeer de prijs, maar de beschikbaarheid. Veel partijen hadden nog oude posities maar zijn nu snel toe aan nieuwe contracten." Boeren kiezen vaker voor andere producten, zoals vloeibare stikstof of  in het geval van Triferto Novurea, dat een hoger stikstofgehalte bevat.
Van Daalen benadrukt dat een KAS-tekort weliswaar in Nederland dreigt, maar in Duitsland niet. "Duitse boeren kopen toch nog meer gespreid in terwijl Nederlandse boeren eerder speculeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.