Home

Nieuws 1314 x bekeken 2 reacties

'Behoud dierrechten is pijnlijk'

Utrecht - Wim Thus, directeur landbouw bij Rabobank Nederland, verwacht dat een deel van de varkens- en pluimveehouders ontwikkelingsplannen zal moeten uitstellen omdat zij niet tegelijk kunnen investeren in mestverwerking en dierrechten.

Staatssecretaris Dijksma wil het stelsel van dierrechten voor de intensieve sectoren in ieder geval handhaven tot 2017.

Dat de dierrechten voor de varkens- en pluimveehouderij blijven tot 2017 noemt Thus pijnlijk. Tegelijk zijn veehouders mestverwerkingsplichtig. Deze dubbele last zal ertoe leiden dat een deel van de ondernemers ontwikkelingsplannen uitstelt. "Het geld dat ondernemers moeten reserveren voor de aankoop van dierrechten, kan niet gebruikt worden voor innovatie en verduurzaming. Dat is natuurlijk jammer omdat sommige bedrijven zullen inboeten aan concurrentiekracht."

Thus wil niet alleen maar somber zijn over het voorgestelde Vijfde Actieprogramma en derogatie van staatssecretaris Dijksma. Hij noemt het positief dat de derogatie binnen gehaald is. "In 2015 moet de veehouderijsector aantonen het mineralenprobleem in Nederland onder controle te kunnen krijgen. Het is nu of nooit." De aanscherping van de derogatie betekent wel dat melkveehouders minder dunne fractie of concentraat van mestverwerking kunnen ontvangen. Dit betekent dat ruim 1 miljoen kuub mest meer afgezet moet worden.

Thus gaat er van uit dat de mestverwerkingspercentages in 2015 worden verhoogd. Hij twijfelt of er voldoende mestverwerkingscapaciteit is in 2015. "Er zijn genoeg plannen in de sector voor mestverwerking, maar het tempo van realisatie mag echt hoger."

Laatste reacties

  • tinus888

    komt die man van een andere planeet?

  • kip

    Ze zijn ook. Zo dom als het achtereind van het varken als ze de dierrechten eraf halen gebeurt er het zelfde als bij de koeien veel aanbod gaat de prijs van zelf Nasr beneden

Of registreer je om te kunnen reageren.