Home

Nieuws

BayWa profiteert van 'Poetin-premie' op graanprijs

München – BayWa wil na een jaar van onstuimige groei meer acquisities in de landbouw doen.

Dat heeft topman Klaus Josef Lutz gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers. Van de Krimcrisis heeft het Duitse agrarische handelsconcern alvast geen last. Sterker: het bedrijf profiteert van een stijging van graanprijzen of 'Poetin-premie', zoals Lutz het noemt.
De agrarische divisie van BayWa heeft in 2013 de omzet ruim zien verdubbelen tot 10,7 miljard euro. De omzet is meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. De winst voor rente en belastingen steeg van 91 naar 123,5 miljoen euro. De forse groeicijfers zijn voor een groot deel toe te schrijven aan een serie acquisities. Zo nam BayWa per 1 januari 2013 de Rotterdamse grondstoffenhandelaar Cefetra over en later Bohnhorst Agrarhandel. Cefetra was in 2012 goed voor 4,9 miljard euro.
Volgens Lutz was 2013 een echt doorbraakjaar. Niet alleen groeide de totale onderneming, dus inclusief de divisies voor energie en bouwmaterialen, naar 16 miljard euro. Voor het eerst in het 90-jarig bestaan van de Beierse onderneming kwam meer dan de helft van de omzet van buiten Duitsland. Lutz noemde landbouw en duurzame energie "de kerngebieden" waar BayWa actief is en groei realiseert.
De toevoeging van Cefetra en Bohnhorst maken dat de afzet van granen en oliezaden vervijfvoudigden tot ruwweg 25,5 miljoen ton. De agrarische handel was goed voor de bulk van de omzet, 8,9 miljard. Fruithandel voegde 567,7 miljoen aan de omzet toe, tegen 468 miljoen een jaar eerder, terwijl het mechanisatie-onderdeel in een klimaat van koopgrage boeren een omzet boekte van 1,3 miljard (2012: 1,2 miljard).
"We willen onze internationale groei versnellen", aldus Lutz. Geld is er volgens hem nog voldoende. De vorige acquisities werden goeddeels betaald door de verkoop van vastgoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.