Home

Nieuws

Argentijnen pakken EU aan binnen WTO

Buenos Aires – De Argentijnse regering vraagt Wereldhandelsorganisatie WTO een panel te formeren die moet oordelen over de rechtmatigheid van antidumpingmaatregelen van de Europese Unie. De EU stelde in november 2013 voor de komende vijf jaar heffingen van 22 tot bijna 26 procent in op Argentijnse biodiesel. De EU stelde ook heffingen in op Indonesië, dat de Argentijnse acties bij de WTO op de voet volgt.

De EU stelde in mei 2013 tijdelijke heffingen in nadat de brancheorganisatie voor de Europese biodieselindustrie, EBB, een jaar eerder naar de Europese Commissie stapte met de vraag om actie tegen de importen. Volgens EBB zijn importen van Argentijnse en Indonesische biodiesel de laatste jaren sterk toegenomen, omdat het product onder de lokale prijzen, dus gesubsidieerd, werden aangeboden in de EU. In november zijn heffingen verdubbeld en vastgesteld voor de periode van 2013 tot en met 2018.
Argentinië diende toen direct een klacht in en vroeg een consultatieronde over de kwestie aan. Het ministerie van buitenlandse zaken in Argentinië schrijft nu dat de Argentijnse biodieselindustrie zeer duurzaam is, grootschalig en bovendien grotendeels in gesloten ketens is georganiseerd. Daarom zouden Argentijnse producenten behoren tot de meest efficiënte wereldwijd.
De Europese industrie kampt volgens de Argentijnen met overcapaciteit, wat in de branche al leidde tot faillissementen. De EU heeft de eerste vraag om een panel afgekeurd. In een tweede ronde van het 'dispute settlement body' van de WTO kan de EU geen veto uitoefenen. Indonesië is mogelijk minder actief aan het WTO-front omdat de heffingen op haar biodiesel tussen de 8,8 en 20,5 procent ligt, dus een stuk lager.
In Argentinië wordt met name soja gebruikt voor de productie van biodiesel, terwijl in Indonesië palmolie als grondstof wordt gebruikt. In de EU is koolzaad een veel gebruikt product.

Of registreer je om te kunnen reageren.