Home

Nieuws

Agrifirm boekt minder winst

Apeldoorn - Coöperatie Agrifirm heeft in 2013 20,4 miljoen euro netto winst geboekt. In 2012 was dat 21,1 miljoen euro.

De omzet van Agrifirm steeg afgelopen jaar van ruim 2,4 miljard naar ruim 2,5 miljard euro. De afzet van diervoerders is vorig jaar wel met 4 procent gestegen, vergeleken met 2012. De afzet hiervan kwam voor het eerst uit boven de 7 miljoen ton. Van kunstmeststoffen, granen en andere producten in de plantaardige sector werd met een totaal van 1,1 miljoen ton 7,5 procent meer verkocht.

In het jaarverslag schrijft de hoofddirectie met gemengde gevoelens terug te kijken op 2013. Agrifirm Feed had een moeizaam jaar vanwege de nijpende economische situatie in de varkens- en legpluimveehouderij. Speerpunt is om die reden een stringent debiteurenbeheer. In de melkvee- en legpluimvee sector groeide het marktaandeel van Agrifirm. In de andere sectoren was sprake van een stabiele situatie.

Agrifirm Plant daarentegen verbeterde het resultaat in 2013. Ook de Nuscience Group, de specialisten divisie, boekte een goed resultaat en wist in de activiteiten Servië en Brazilië uit te breiden.

De voerbedrijven in België, Duitsland en Polen hadden lastig jaar als gevolg van moeilijke marktomstandigheden. In Hongarije werd wel een goed resultaat geboekt, net als in Roemenië.

De divisie co-producten had het moeilijk het afgelopen jaar omdat de waarde van de producten toenamen waardoor marges onder druk kwamen te staan. Door dat bedrijfsonderdeel worden onder meer bietenpulp en andere restproducten die vrijkomen bij de productie van levensmiddelen, verwerkt en verkocht. Ook de reorganisatie van deze activiteiten in Duitsland drukte de winst.

De overige divisies Oldambt, Agrifirm Exlan en NutriControl boekten goede resultaten.

De matige resultaten van de niet-ledenbedrijven in 2013 maakt dat het Ledenvoordeel is vastgesteld op 0,5 procent over de omzet in 2014. Het gaat om een bedrag van € 6 miljoen, dat begin 2015 wordt uitgekeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.