Home

Nieuws 1659 x bekeken

Weyl en kompanen komen voor Belgische rechter

Turnhout - Frank Weyl, voormalig topman van Weyl Beef, en twee Belgische veehandelaren moeten zich op 23 april bij de strafrechter in Turnhout verantwoorden. Ze staan terecht voor een fraude van minstens 33 miljoen euro met ruim 31.500 runderen. Ook de bank BNP Paribas Fortis is daarbij opgelicht voor 27 miljoen euro. Dit meldt de Belgische krant De Tijd.

De zaak kwam zo'n vier jaar geleden aan het licht, toen Weyl Beef Products failliet ging. Het bedrijf was toen de grootste runderslachter van Nederland. Weyl en zijn toenmalige rechterhand Harro Geerdink bekenden dat ze tien jaar lang de boekhouding hadden vervalst om de slachterij overeind te houden. Het bedrijf had een zware knauw gekregen door de mond- en klauwzeercrisis en de daarop volgende exportbeperkingen naar onder meer Rusland.

De omzet werd kunstmatig opgeklopt. Een zogenoemd positief eigen vermogen van 12 miljoen euro bleek een negatief eigen vermogen te zijn van 33 miljoen euro. Het geldspoor in de boekhoudfraude leidde naar België. Een gerechtelijk onderzoek in Turnhout bracht een enorme fraude met valse facturen en ongedekte cheques aan het licht tussen veehandelaar Van Calster in Beerse en een collega in Walcourt, provincie Namen. Van Calster zou tussen 31 december 2008 en 15 mei 2010 valse facturen hebben opgemaakt voor 31.512 runderen.

Een grote gedupeerde in België is bank BNP Paribas Fortis. De valse facturen zouden ook zijn gebruikt om kredieten te krijgen van Fortis, goed voor een tegenwaarde van minstens 27,6 miljoen euro.  Er zou ook voor 28,7 miljoen euro aan geld zijn witgewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.