Home

Nieuws 3 reacties

'Wageningen moet duidelijkheid geven over intensivering'

Wageningen – Wageningen UR moet in een nieuwe strategische visie duidelijkheid geven over de intensivering van de landbouw. Dat zegt Louise Fresco, vanaf 1 juli bestuursvoorzitter van Wageningen UR, in het Wageningse universiteitsblad Resource. Fresco noemt in het interview 'schaalvergroting geen doel op zich en niet hetzelfde als intensivering' en zegt dat haar aanstelling in Wageningen 'voelt als thuiskomen'.

Fresco staat net als de huidige bestuursvoorzitter van Wageningen UR Aalt Dijkhuizen bekend om haar standpunt dat grootschalige bedrijven – megastallen – niet per se slecht hoeven te zijn. "We moeten kijken naar de beste manier van intensiveren, met het oog op een efficiënt en duurzaam gebruik van hulpbronnen." Ook wil ze in de strategische visie die ze gaat ontwikkelen als doel formuleren dat helder moet worden hoe duurzame voedselketens zich kunnen ontwikkelen, inclusief duurzaam en gezond consumentengedrag.
Fresco zegt in haar tijd bij de Wereldvoedselorganisatie FAO te hebben geleerd wat voor type bestuurder ze wil zijn: niet iemand die alleen met processen bezig is, maar inhoudelijke resultaten boekt. Fresco kon naar eigen zeggen slecht tegen de autoritaire bestuurscultuur bij de FAO en het feit dat vaak zonder inhoudelijke argumenten bestuurlijke keuzes werden gemaakt. "Ik wil graag met een team werken en inhoudelijke afwegingen maken."
Fresco studeerde in Wageningen tropische plantenteelt en was er tussen 1990 en 1997 hoogleraar. In het interview zegt ze gevraagd zijn voor de functie. Ze had naar eigen zeggen een functie als bestuursvoorzitter van een universiteit en onderzoekscentrum niet geaccepteerd als het niet Wageningen betrof. "Wageningen zit in het hart waarmee ik me al jaren bezig houdt. (-). Dit voelt als thuiskomen." Momenteel is Fresco hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Laatste reacties

  • minasblunders1

    Ik kan me voorstellen dat Fresco een aanstelling als bestuursvoorzitter in Wageningen prefereert boven andere universiteiten. Wageningse 'wetenschap' staat er immers om bekend nogal 'stuurbaar' te zijn.

  • alco1

    @ M. Dit kan zowel positief als negatief zijn.

  • Jaap39

    Als die stuurbare wetenschap inhoudelijk maar eens op feiten wordt gebaseerd en niet op verkeerde (forfaitaire) aannames.

Of registreer je om te kunnen reageren.