Home

Nieuws 8 reacties

'Vergelijking Makkinga met industrie onterecht'

Den Haag - Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het ongeval bij een mestsilo in Makkinga bevat aannames en gegevens die niet relevant zijn en er wordt ten onrechte een vergelijking gemaakt met de industriële sector. Dat is in grote lijnen de reactie die Heeres Mix- en Pomptechniek geeft op het woensdag gepubliceerde rapport over het mestongeval in Makkinga.

Dit bedrijf was aan het werk in de silo ten tijde van het ongeval. Twee werknemers van het bedrijf kwamen daarbij om.

Heeres heeft inzage gehad in het rapport voor publicatie en ruim gebruik gemaakt van de mogelijkheid om commentaar te leveren. Het bedrijf heeft 26 kanttekeningen geplaatst. Op een enkel punt noemt het bedrijf het rapport 'beschadigend'.

Een van de terugkerende elementen in het commentaar van Heeres is dat niet vast staat dat de slachtoffers zijn bedwelmd en omgekomen door het inademen van mestgassen. Heeres zegt dat het toevoegen van spuiwater van agrarische luchtwassers een deel van het probleem is. De onderzoeksraad zegt dat dat mogelijk is, maar heeft er geen goed onderzoek naar kunnen doen.

Toevoegen van spuiwater aan mest is verboden, maar de onderzoeksraad constateert dat dit niet algemeen bekend is in de agrarische sector.

Heeres stelt dat de overheid gefaald heeft door het opleggen van diverse regels: "Naar veiligheid is niet gekeken, waardoor de eigenaar van de silo en bedrijven zich er maar mee moeten redden." Heeres zegt enkele jaren geleden bij de arbeidsinspectie al te hebben aangekaart dat een mangat aan de zijkant van een silo verplicht gesteld moest worden.

Het bedrijf vindt de vergelijking met de chemische industrie niet terecht. "Dit is niet de chemische industrie en het zijn geen industriële silo's. De regels van een agrarische mestsilo en een industriële silo zijn niet met elkaar te vergelijken."

De onderzoeksraad zegt in een reactie  dat vanuit oogpunt van veiligheid veel overeenkomsten zijn tussen het werken in mestsilo's en in opslagtanks voor de industrie. Een bijlage over de opslag van chemicaliën is naar aanleiding van het commentaar door de onderzoeksraad uit het rapport gehaald.

De familie van de veehouder mist in het rapport aandacht voor de verplichte afdekking van mestsilo's vanwege de milieuwetgeving. De onderzoeksraad wil niet treden in de afweging die de overheid daarbij heeft gemaakt. "Wel is de raad van mening dat voldoende gewicht moet worden toegekend aan de veiligheid."

Laatste reacties

 • tinus888

  is er spuiwater toegevoegd aan de mestsilo in makkinga?

 • Case1056

  Slap lullend (duur) verkwistend rapport dus.
  Zal wel gemaakt zijn uit dossiervorming vanuit achter een bureau zonder praktijk ervaringen reacties.
  En zal wel weer gemaakt zijn om in ieder geval aansprakelijkheden (eventueel voortvloeiend vanuit regelgeving) te voorkomen.
  En dus schadeclaims die zouden kunnen ontstaan uit gevaarlijke onbedachtzame wetgeving van bv '' silo overkapping'' te voorkomen.

 • koestal

  De verplichting om een kap op de silo te plaatsen heeft alleen maar mensenlevens gekost en weinig opgeleverd voor het milieu,krijg je met al die ambtenaren die achter het bureau weer iets voor de boeren moeten verzinnen en de risico,s onderschatten of er totaal geen benul van hebben

 • EvH

  Juist Koestal, jij snapt het. Ze moesten eens mensen met ervaring op een boerenbedrijf daar boven laten werken. Die kunnen tenminste duidelijke en realistische regels opstellen, juist omdat die weten hoe het er aan toe gaat op een boerenbedrijf. Dat is nou praktisch denken, ik vind dat we van die theoretische zooi af moeten stappen en een keer praktisch na moeten gaan denken of een regel wel realistisch is voor boeren en niet zo maar een of ander excuus is voor de overheid om niet aansprakelijk te worden gesteld o.i.d.

 • tvdstok

  Beste mensen,

  voor we weer gaan kissebissen over ambtenaren en onnodige regels, daar heeft dit niets mee te maken. Zorg voor kennis en weet dat de mestgassen zwaarder zijn dan lucht. Een dak heeft daar geen enkele invloed op. Pas vooral op als je met mest werkt en neem alle mogelijke voorzorgsmaatregelen.

 • juur

  Daarom worden ook ventilatoren op stallen gezet om een werkbare omgeving te houden.

 • Koeienboer

  @5 Iedereen weet dat als een mestsilo niet afgesloten zou zijn, er bij veel wind wel degelijk wervelingen en dus verdunning in de aanwezige gassen zouden optreden.

 • Burnetti

  @Koeienboer. Maar je hebt geen enkele zekerheid en het risico is onzichtbaar en onruikbaar.

  Mestkelders bestaan al veel langer dan de meeste ambtenaren oud zijn.
  In de jaren zestig sliep ik zomers regelmatig op roosters boven mestkelders in ongebruikte koeienstallen vanwege buitenloop.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.