AlgemeenNieuws

‘Vergelijking Makkinga met industrie onterecht’

Den Haag – Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het ongeval bij een mestsilo in Makkinga bevat aannames en gegevens die niet relevant zijn en er wordt ten onrechte een vergelijking gemaakt met de industriële sector. Dat is in grote lijnen de reactie die Heeres Mix- en Pomptechniek geeft op het woensdag gepubliceerde rapport over het mestongeval in Makkinga.

Dit bedrijf was aan het werk in de silo ten tijde van het ongeval. Twee werknemers van het bedrijf kwamen daarbij om.

Heeres heeft inzage gehad in het rapport voor publicatie en ruim gebruik gemaakt van de mogelijkheid om commentaar te leveren. Het bedrijf heeft 26 kanttekeningen geplaatst. Op een enkel punt noemt het bedrijf het rapport ‘beschadigend’.

Een van de terugkerende elementen in het commentaar van Heeres is dat niet vast staat dat de slachtoffers zijn bedwelmd en omgekomen door het inademen van mestgassen. Heeres zegt dat het toevoegen van spuiwater van agrarische luchtwassers een deel van het probleem is. De onderzoeksraad zegt dat dat mogelijk is, maar heeft er geen goed onderzoek naar kunnen doen.

Toevoegen van spuiwater aan mest is verboden, maar de onderzoeksraad constateert dat dit niet algemeen bekend is in de agrarische sector.

Heeres stelt dat de overheid gefaald heeft door het opleggen van diverse regels: “Naar veiligheid is niet gekeken, waardoor de eigenaar van de silo en bedrijven zich er maar mee moeten redden.” Heeres zegt enkele jaren geleden bij de arbeidsinspectie al te hebben aangekaart dat een mangat aan de zijkant van een silo verplicht gesteld moest worden.

Het bedrijf vindt de vergelijking met de chemische industrie niet terecht. “Dit is niet de chemische industrie en het zijn geen industriële silo’s. De regels van een agrarische mestsilo en een industriële silo zijn niet met elkaar te vergelijken.”

De onderzoeksraad zegt in een reactie  dat vanuit oogpunt van veiligheid veel overeenkomsten zijn tussen het werken in mestsilo’s en in opslagtanks voor de industrie. Een bijlage over de opslag van chemicaliën is naar aanleiding van het commentaar door de onderzoeksraad uit het rapport gehaald.

De familie van de veehouder mist in het rapport aandacht voor de verplichte afdekking van mestsilo’s vanwege de milieuwetgeving. De onderzoeksraad wil niet treden in de afweging die de overheid daarbij heeft gemaakt. “Wel is de raad van mening dat voldoende gewicht moet worden toegekend aan de veiligheid.”

Beheer
WP Admin