Home

Nieuws

Vergeefse rechtszaak uitbreiding varkensstallen

Utrecht – De buren van een varkenshouderij in Rhenen zijn tevergeefs naar de bestuursrechter in Utrecht gestapt om een vergunning voor uitbreiding van de stallen aan te vechten.

Aan een inhoudelijke beoordeling kwam de rechtbank niet toe: de bezwaarmakers hebben de voorgeschreven procedure niet gevolgd.

De buren, een echtpaar dat een orgelbedrijf heeft op korte afstand van de varkensboer, zeggen vooral last te hebben van de geur. Ook hun klanten klagen daarover.  De verstandhouding is op zich goed, reden waarom ze "niet steeds willen zeuren".  Maar toen vorig jaar de vergunning van de gemeente afkwam voor twee nieuwe stallen, wilden ze toch wel uitgezocht hebben hoe het juridisch zit. Ze hebben hun kans echter verspeeld door geen zienswijze bij de gemeente in te dienen toen het bouwbesluit ter inzage lag. En dat is wel een voorwaarde om te kunnen procederen bij de bestuursrechter reden waarom het bezwaar niet in behandeling wordt genomen.

Een gedeelte van de biggen van de varkenshouder wordt nu nog opgefokt in huurstallen. Omdat die verhuurders ermee gaan stoppen is vervangende ruimte op zijn eigen bedrijf nodig. De varkensboer wil zijn zeugenstapel daar uitbreiden naar 566 zeugen en 182 opfokzeugen ten behoeve van jonge aanfok. De schaalvergroting wordt voortgezet in de verdere opfok van de geboren biggen. Zo wordt het aantal dieren dat wordt grootgebracht voor de verkoop uitgebreid naar 2.000 vleesvarkens/opfok. Dat blijkt uit een rapport dat ten grondslag ligt aan de bouwvergunning.

De varkensboer denkt dat de geuroverlast zal verminderen omdat in de oude schuren de kleinere dieren komen met minder mest  en op de nieuwe de luchtwassers komen.

Petra van Walraven

Of registreer je om te kunnen reageren.