Home

Nieuws 1459 x bekeken 1 reactie

'Verdrag met VS schaadt export vleessector'

Den Haag - De Nederlandse vleessector moet rekening houden met een negatief effect van een handelsakkoord met de Verenigde Staten.

Dat zegt minister Lilianne Ploumen (Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Zij baseert zich daarbij op een studie van het onderzoeksbureau Ecorys.

Volgens Ecorys zal de Nederlandse vleesexport (uitgezonderd rundvlees) met 2,5 procent afnemen. Europees is het effect nog iets groter: 2,6 procent. Voor de Verenigde Staten is er een groot positief effect met een toename van de export met naar schatting 35 procent.

Aan de andere kant is er wel een positief effect in Nederland voor met name de zuivelexport (+6,5 procent). Van allee economische sectoren die Ecorys heeft beoordeeld, komt de zuivel er in Nederland het best af. De Europese zuivel zou een exportgroei van 11,5 procent kunnen realiseren.

Ploumen zei donderdag in overleg met de Tweede Kamer dat bij het sluiten van een verdrag altijd naar het resultaat over alle sectoren zal worden gekeken. Ploumen stelde dat er in een overeenkomst met de Amerikanen niet getornd zal worden aan de standaarden voor voedselveiligheid. "Ik ben ertegen dat het laagste punt het compromis wordt en ik heb niet de indruk dat van onze standaarden zal worden afgeweken."

Eén reactie

  • politiek

    Opmerkelijk is dat mevrouw Ploumen ( of haar medewerkers ) zich niets kunnen herinneren. Uiteraard dienen internationale afspraken ( Richtlijnen ) inzake voedselveiligheid en volksgezondheid vertrekpunt te zijn voor eerlijke ( internationale) handel. Maar wat te doen als er iets niet klopt betreffende onderzoek voedselveiligheid en dus volksgezondheid. Gewoon over zwijgen en dus niet melden wat verplicht is conform EG wetgeving .,. Dit met gevaren voor eigen burgers en burgers in buitenland. ?
    Er zijn inderdaad grenzen wat betreft eerlijke handel. !

Of registreer je om te kunnen reageren.