Home

Nieuws 550 x bekeken

VS wil importmuren Japan en Canada slechten

Washington – De VS richt zich bij het overleg voor een vrijhandelsdeal met landen rond de Stille Oceaan, Trans Pacific Partnership (TPP) genoemd, sterk op Japanse en Canadese importbarrières voor landbouwproducten. Dat heeft de hoogste handelsvertegenwoordiger Michael Froman bekendgemaakt bij een presentatie van het ministerie van landbouw, waarbij hij onderhandelingen 'uitdagend' noemde.

Canada beschermt volgens Froman vooral de markten voor pluimvee en zuivel. De VS heeft reeds een vrijhandelsverdrag met Canada en Mexico: Nafta. Leiders van de Nafta-lidstaten spraken deze week met elkaar over verdere integratie, waarbij TPP wordt gezien als 'complementair'. De EU sloot eind 2013 een vrijhandelsverdrag met Canada die naar verwachting vanaf 2015 geldig zal zijn. De EU biedt meer markttoegang voor Canadees varkensvlees en andersom bieden de Canadezen meer ruimte voor zuivel uit de EU.
Japan heeft traditioneel zulke hoge importheffingen op rijst dat importen van deze graansoort goeddeels beperkt zijn tot bijzondere varianten. Japan heeft in eerste instantie aangegeven over alles te willen spreken, wat zo goed als een revolutie in het beleid lijkt te zijn. Sindsdien heeft de Japanse regering onder druk van de Japanse boerenlobby Zen-Noh het optimisme aan Amerikaanse zijde gerelativeerd. Japan heeft echter op het gebied van machines, precisietechnologie en consumentenelektronica wel grote offensieve belangen.
Als de TPP tot stand komt, betreft het een deal die 40 procent van de wereldeconomie behelst. Daarmee is de deal voor de VS qua belangrijkheid vergelijkbaar met een vrijhandelsverdrag met de EU. Onder de deelnemers zijn Aziatische landen Japan, Vietnam, Maleisië en Singapore maar ook Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Peru en Canada onderhandelen mee. Critici stellen dat het sluiten van regionale deals de kans op een veelomvattende wereldwijde deal in het kader van de Wereldhandelsorganisatie WTO ondermijnt.

Of registreer je om te kunnen reageren.