Home

Nieuws

Trigon Agri: Oekraïense revolutie positief

Tallinn – De revolutie in Oekraïne is uiteindelijk waarschijnlijk positief voor de landbouw in het land. Dat denkt althans topman Joakim Helenius van Trigon Agri, een beursgenoteerd akkerbouw- en melkveebedrijf dat in Oekraïne landbouw bedrijft op circa 50.000 hectare. "De dramatische gebeurtenissen hebben onze zakelijke belangen niet geraakt", aldus Helenius, die hoop put uit een devaluatie van de munt.

De hryvnia verloor sinds de opstand veel terrein ten opzichte van andere munteenheden. "De scherpe devaluatie van de hryvnia zal voordelig voor ons zijn, omdat veel van onze kosten worden gemaakt in hryvnia terwijl onze omzet in dollars wordt gerealiseerd", aldus Helenius, die verwijst naar het belang van de export in het businessmodel. Oekraïne is onder meer een grote exporteur van mais, tarwe en zonnebloemzaad.
Het is volgens Helenius "te vroeg om de impact van de snel veranderende omstandigheden" te schatten, "maar er is een grote waarschijnlijkheid dat het leidt tot een betere omgeving om zaken te doen". Het land ging gebukt onder corruptie. De Australische bank Macquarie is sterk in landbouw gespecialiseerd en waarschuwt dat de export weliswaar door een zwakke munt kan worden aangewakkerd, voor de langere termijn inflatie en onzekerheid over overheidssteun aan de sector belangrijke risico's zijn.
Het land staat financieel op de rand van de afgrond. Rusland beloofde de verjaagde president Viktor Janoekovitsj een reddingspakket van 15 miljard dollar, maar dat staat op 'hold' nu de regering is afgetreden en Oekraïne aankondigt toenadering te zoeken tot de EU. De vraag is nu of de overheid in staat is voldoende geld uit te onderhandelen bij het Westen, het IMF en Rusland om steunprogramma's te handhaven.
Trigon Agri boekte in 2013 een verlies van 16,8 miljoen euro. In 2012 werd nog een kleine winst geboekt van 1,69 miljoen euro. In 2012 werd het bedrijf geholpen door de verkoop van grond in Rusland. In 2013 werd van 78.000 hectare graan en oliezaden geoogst. De productie steeg na een uiterst droog 2012 met 27 procent tot 238.000 ton.
Trigon Agri wordt vanuit Estland geleid maar is in Zweden aan de beurs genoteerd. Het grootste deel van haar Oekraïense areaal, zo'n 33.000 hectare, ligt in de omgeving van Kharkiv in het oosten van het land. De onderneming heeft ook meer dan 100.000 hectare in Rusland en is eigenaar van 8.000 hectare landbouwgrond in Estland. Het bedrijf teelt met name tarwe maar nam in 2012 ook een serie melkveehouderijen met in totaal 1.700 melkkoeien over.

Of registreer je om te kunnen reageren.