AlgemeenNieuws

‘Terugroepactie sleurt vleesbedrijven mee’

Zoetermeer/Dodewaard – De terugroepactie bij vleesverwerker Van Hattem Vlees dreigt tientallen andere middelgrote en kleinere vleesbedrijven in de ondergang mee te sleuren. Dit vreest Louis Westgeest, voorzitter van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV).

Westgeest: “Er dreigt een sneeuwbal-effect. In de schuldvraag wil ik niet treden, maar met deze actie gaat de inspectiedienst NVWA voorbij aan belangrijke feiten, waardoor een veelvoud van die 28 miljoen kilo vlees terug moet en tientallen andere bedrijven onterecht ook over de kop dreigen te gaan.”

Feit is dat bij van Hattem veel slachtingen in opdracht van derden plaatsvonden. Tal van vleesbedrijven laten hun luxe runderen of schapen hier slachten. De karkassen of karkasdelen gaan direct na de slacht terug naar de opdrachtgever daar om te worden uitgebeend. Een deel van dit uitgebeende vlees wordt weer gemengd met ander vlees.

De huidige terugroep-eis is dat al dit vlees wordt vernietigd. Westgeest noemt dit absurd. Zo maakt de NVWA schoon vlees vuil, zeggen anderen (vooropgesteld dat bij Van Hattem sprake is geweest van ‘vuil vlees’). Westgeest houdt het rustiger. “We weten van de verhoudingen tussen Van Hattem en de NVWA, maar hier moet de ratio uitkomst bieden.” Westgeest wil een rustige heroverweging. De recall-voorwaarden laten daar de tijd voor.

Van Hattem zelf wil meer. Hij voelt zich geslachtofferd. “De vragen gingen eerst over 56 afgekeurde Shetland-pony’s. De NVWA houdt daar, anders dan bij runderen, geen eigen registratie van bij. Ook Rendac niet. De pony’s zijn namelijk onverzekerd. Ze zijn ook te klein om individueel geteld te worden. Ze gingen onder toezicht van de NVWA in de categorie-1-bak voor destructieafval.”

Adviseur Frank Peters: “Daarna ging de focus naar de tracering van het (goedgekeurde) paardenvlees. Er zouden meer kilo’s uit dan in het bedrijf zijn gegaan. We konden dat uitleggen, maar men wilde ons niet begrijpen. Slachtafvallen worden niet ingewogen, wel uitgewogen, want sommige afvallen hebben nog waarde. Belangrijker is dat de tarra-correctie bij het uitwegen niet is verdisconteerd. Alle vleesbedrijven kennen het, maar de NVWA wilde het hier kennelijk niet zien.”

Beheer
WP Admin