Home

Nieuws 9180 x bekeken 16 reacties

'Terugroepactie sleurt vleesbedrijven mee'

Zoetermeer/Dodewaard - De terugroepactie bij vleesverwerker Van Hattem Vlees dreigt tientallen andere middelgrote en kleinere vleesbedrijven in de ondergang mee te sleuren. Dit vreest Louis Westgeest, voorzitter van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV).

Westgeest: "Er dreigt een sneeuwbal-effect. In de schuldvraag wil ik niet treden, maar met deze actie gaat de inspectiedienst NVWA voorbij aan belangrijke feiten, waardoor een veelvoud van die 28 miljoen kilo vlees terug moet en tientallen andere bedrijven onterecht ook over de kop dreigen te gaan."

Feit is dat bij van Hattem veel slachtingen in opdracht van derden plaatsvonden. Tal van vleesbedrijven laten hun luxe runderen of schapen hier slachten. De karkassen of karkasdelen gaan direct na de slacht terug naar de opdrachtgever daar om te worden uitgebeend. Een deel van dit uitgebeende vlees wordt weer gemengd met ander vlees.

De huidige terugroep-eis is dat al dit vlees wordt vernietigd. Westgeest noemt dit absurd. Zo maakt de NVWA schoon vlees vuil, zeggen anderen (vooropgesteld dat bij Van Hattem sprake is geweest van 'vuil vlees'). Westgeest houdt het rustiger. "We weten van de verhoudingen tussen Van Hattem en de NVWA, maar hier moet de ratio uitkomst bieden." Westgeest wil een rustige heroverweging. De recall-voorwaarden laten daar de tijd voor.

Van Hattem zelf wil meer. Hij voelt zich geslachtofferd. "De vragen gingen eerst over 56 afgekeurde Shetland-pony's. De NVWA houdt daar, anders dan bij runderen, geen eigen registratie van bij. Ook Rendac niet. De pony's zijn namelijk onverzekerd. Ze zijn ook te klein om individueel geteld te worden. Ze gingen onder toezicht van de NVWA in de categorie-1-bak voor destructieafval."

Adviseur Frank Peters: "Daarna ging de focus naar de tracering van het (goedgekeurde) paardenvlees. Er zouden meer kilo's uit dan in het bedrijf zijn gegaan. We konden dat uitleggen, maar men wilde ons niet begrijpen. Slachtafvallen worden niet ingewogen, wel uitgewogen, want sommige afvallen hebben nog waarde. Belangrijker is dat de tarra-correctie bij het uitwegen niet is verdisconteerd. Alle vleesbedrijven kennen het, maar de NVWA wilde het hier kennelijk niet zien."

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Of het nu om pony,s gaat of wat anders doet er niet toe feit is dat de wetgeving aangepast dient te worden,door deze wet geving worden weer talloze onschuldige mensen de dupe (werknemers etc) de directeuren van de BV,s hebben persoonlijk weinig last.
  Dit had toch ook anders opgelost kunnen worden als ik naar de banken woningbouwverenigingen etc kijk krijgen ze een goudenhanddruk met 6 nullen en stromen weer door naar de volgende hooggeplaatste funktie.

 • politiek

  Openheid en transparantie. Als je dat niet kan geven richting voedselveiligheid , dan is er maar een weg mogelijk hoe triest ook.
  Het is echter wat bij van Hattem gebeurd wel in grote tegenspraak met hormonen in vlees wat blijkbaar wel door de Nederlandse Autoriteiten geaccepteerd wordt.
  Ikzelf vind hormoonvlees erger als vlees wat vermengd is onderling met rundvee en paardenvleessnippers. Natuurlijk niet goed maar destijds met die duizenden bedrijven die besmet waren met hormonen jarenlang , ook rundveebedrijven , werden er ook grenzen getrokken , mogelijk om die duizenden bedrijven te redden. Echter ((Europese ) wetgeving is duidelijk hierin. De oplossing werd toen gevonden door alles te verzwijgen. Ook naar kamerleden toe. Toen deze praktijken van Nederlandse Autoriteiten uitkwamen , ook richting kamerleden kregen die zwijgplichten opgelegd van verantwoord minister. Toen met die hormonen speelde volksgezondheid en internationale wetgeving met meldingsplichten naar Brussel. Daar werd geen gehoor aan gegeven.
  Toen dacht men wel zeer creatief ten gunste van...........?

 • rossel

  Klompjan heeft groot gelijk. Het vlees terugroepen is een zaak, doch het verwerkte vlees en de daarvan afgeleide producten ook terug roepen is wel een straatje te ver. Het gaat niet om de volksgezondheid, doch om het wel of geen gelijk van de overheid. De rest van de keten kan het dan bezuren en de kosten ophoesten. Het over de kop gaan van deze bedrijven raakt de overheid niet. De NVWA is dacht ik mede verantwoordelijk voor de controle. Heeft men 2 jaar achter elkaar dan niet opgelet ?

 • a.vdijk2

  Bij elke oneffenheid heeft de politiek kennelijk maar één antwoord: REGELZUCHT. Om daarmee de toezichthouders meer macht te geven. Zo ontstaan enorme bureaucratische molochs, zoals, DNB, AFM, NVWA etc. Deze toezichthouders menen, dat zij geen fouten kunnen maken. Dat is een illusie. De hoog opgeleide theoretici ontbreekt het vaak aan voldoende praktische kennis om het speelveld te kunnen overzien. (uitzonderingen daargelaten) De letter van de wet wordt tot in de punten en de komma’s uitgevoerd, terwijl de geest van de wet volledig over het hoofd wordt gezien. De oplossing is meer verantwoordelijkheid bij de private kwaliteitsinstellingen te leggen, maar dit past helemaal niet in het bureaucratisch denken. De politiek zal onderhand wel Hogere Toezichthouders creëren, die de toezichthouders op haar beurt weer gaan controleren. Bureaucratie in het kwadraat dus. De kosten stijgen navenant ten nadele van de economische ontwikkeling. De wal keert te zijner tijd het schip wel. Dan is het evenwel te laat. En de politici? Die wassen hun handen in onschuld, zoals altijd.

 • Grensboerke

  Nederland gaat kapot aan de bureaucratie en dat blijkt maar weer eens (met dank aan de nVWA)!

 • Elevage

  28 miljoen kilo, terwijl er problemen zijn met 56 shetlanders..............
  dat zijn dan wel hele dikke !

 • Vegan

  Beter om voortaan de shetlanders te laten leven.....

 • alco1

  Vegan. Dankzij dat wij ze eten mogen ze geboren worden en leven.
  Dankzij vleeseters kunnen vele mensen, vooral kinderen genieten van deze dieren, want als deze dieren allemaal een 'oude dag' moeten krijgen, zal het vooral voor de sociale minderheden een onbetaalbaar vermaak worden.
  Maar zover kun jij niet nadenken weten we al uit ervaring.

 • Elevage

  Als alle domme ezels nu een stoppen met het houden van een shetlander in de achtertuin, is de vraag minder, wordt er minder gefokt en staan ze ook niet in een file bij het slachthuis. Dus Vegan: het is niet een kwestie van laten leven, maar een kwestie van verkeerd aanschaffen, want ach het is zo leuk een pony'tje in de tuin........

 • LUCTOR

  Heb het al eens eerder op deze site vermeld paarden en pony,s vallen onder de mestwet, en dienen alle pony,s en paarden voorzien te zijn van een chip voordat ze de achtertuinen verlaten.Is hier ooit wel eens op gecontroleerd of is alle tijd besteed om de reguliere veehouders geregeld te controleren? Het behoeft daarom ook geen duur onderzoek naar de controlerende instanties naar hun funktioneren door deze affaire zetten ze zichzelf ook in de schijnwerpers als ik het goed heb gaat het om Nederlandse paarden en pony,s.

 • info104

  politiek; je moet toe de point blijven want hormoonvlees komt hier in deze zaak niet voor, dus hoeft dat zeker niet genoemd te worden je maakt daar geen vrienden mee.
  Als de nvwa de slachtingen zelf niet bij houd hoe kun je een ondernemer dat dan opleggen daar zelfs een dierenarts en een persoon van nvwa altijd aanwezig is op een slachthuis op het moment van alle werkzaamheden, hoe kun je dan beweren dat er met vlees word gerommeld , het kan niet anders zijn dat de controleurs hun werk niet goed doen , en de ondernemer hiervoor kapot laten gaan.
  We kunnen beter buitenlands vlees importeren en heeft niemand het er over hoe dat beest is gedood en wat er allemaal is gebeurd met het vlees voordat het op ons bord ligt , word bij de import ervan ook dna genomen om de afkomst te bepalen ,volgens mij niet, We kopen ook liever een Volvo vrachtwagen als een door onszelf geproduceerde Daf waarvan de kwaliteit zich kan meten met de rest , en betalen we liever de werklozen terwijl het zo anders kan.

 • koestal

  Het zal wel een dominospel worden,een rotte appel in de mand en de rest kun je weggooien

 • politiek

  Beste info 104
  Ik denk dat ik wel toe de point ben. Ten tijden van de MPA en 17 beta oestradiol gebruiken in Nederland , werd om duizenden rundvee en varkens bedrijven te redden wel creatieve oplossingen bedacht tegen wetgeving in.
  Ik persoonlijk vind wat er nu bij van Hattem gebeurd ook zeer merkwaardig. Vaak wordt het je bijzonder kwalijk genomen als je over voedselveiligheid durft te spreken in agrarisch Nederland. Dat klopt inderdaad . Je maakt er geen vrienden mee. Maar moet je dan zwijgen. ?? Je kunt toch ook moeilijk alles verdedigen om die paar pony,s waarvan afkomst bedenkelijk is , in het voedselcircuit te krijgen via slachterijen die zich hiervoor eigenlijk niet zouden moeten lenen.
  Alles is blijkbaar toegestaan in de veehouderij/slachterij sector en eigencontrole en disipline is zeer ver zoek. Jammer voor de voedselveiligeheid , imago en duurzaamheid.

 • W Geverink

  Vergissingen zijn overal mogelijk en gezien het feit dat de pakkans met bijmengen van paardevlees tegenwoordig ongeveer 100% is het redelijk om daarvan uit te gaan. Als rundvlees en paardevlees in die grote bakken bakken ligt ziet het er hetzelfde uit. Hoe houden ze het uit elkaar zodat er geen fouten mee gemaakt kunnen worden? Heeft de NVWA de slachterij ook daarop gewezen en is daar een oplossing voor bedacht?… Zoals het lijkt niet. Als er over gepraat is bestaat er hoogstwaarschijnlijk papierwerk van bij zowel de slachter als bij de NVWA. Zover ik begrijp is alle vlees gekeurd en is er geen gevaar voor de voedselveiligheid. Ik vind het onterecht om de slachterij helemaal op te laten draaien voor een fout die zoals ik het zie toch minstens gedeeltelijk bij de NVWA zou kunnen liggen.

 • Heijdravleesvee

  In Den Haag word gedacht dat de ondernemers in de agrarische sector een onuitputtelijke geldbron zijn en vinden ze het vreemd dat hier en daar de hakken in het zand gezet worden. Daarom maken ze die ondernemers ook verantwoordelijk voor een ander zijn fouten. Dat is lekker makkelijk incasseren. En degene die daar tegenin gaat komt net zo aan de beurt als Van Hattem. Daarom word er door de meeste bedrijven maar een keer extra geslikt om het risico van zo een sanctie te voorkomen. Ben benieuwd wanneer de volgende aan de beurt is.

 • joannes

  Wie begrijpt nog hoe een vleesbedijf in elkaar steekt en ....stak? Die boekhoudmethodes die er nu op los gelaten worden zijn het product van de nieuwe generatie ambtenaren die behalve een school opleiding en (politieke) orders opvolgen geen enkele kennis hebben van een wereld die niet uitblinkt in boekhouden zo blijkt. Wanneer dat had gemoeten, lagen de slachtkosten een stuk hoger.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.