Home

Nieuws 660 x bekeken

Syngenta wil na zwak jaar fors in kosten snijden

Bazel – Syngenta wil fors in de kosten snijden en zo vanaf 2018 1 miljard dollar besparen. De bekendmaking volgt op een financieel tegenvallend jaar. De nettowinst van Syngenta daalde door wisselkoerseffecten en een afschrijving van 170 miljoen dollar op de zaadvoorraad 11 procent tot 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro).

De Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed zag de omzet nog wel 3 procent toenemen tot 14,7 miljard dollar (10,9 miljard euro). Bij gelijke wisselkoersen was de omzet 5 procent gestegen. De brutomarge kwam uit op 20 procent. Als het Syngenta lukt inderdaad 1 miljard dollar per jaar te gaan besparen vanaf 2018 stijgt de marge naar 24 tot 25 procent.
De omzet met gewasbeschermingsmiddelen steeg 6 procent tot 11 miljard dollar (8 miljard euro). De omzet met non-selectieve herbiciden nam 24 procent toe terwijl de verkopen van fungiciden gelijk bleven en voor selectieve herbiciden en insecticiden een plus van 4 procent wordt opgetekend. De omzet met zaadbehandeling steeg 11 procent. Goede verkopen van coatings in Latijns Amerika en Azië maakten neergang in Europa vanwege het verbod op neonicotinoïden meer dan goed.
De omzet met zaaigoed daalde 1 procent tot 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro). Syngenta verkocht in 2013 10 procent minder mais- en sojazaad, circa 50 procent van de zaaigoedomzet, maar boekte met andere akkerbouwgewassen zoals zonnebloemzaad en suikerbieten een 17 procent hogere omzet terwijl de grotendeels vanuit Nederland geleide afzet van groentezaad 4 procent is toegenomen.
Topman Mike Mack verwacht dat de omzet in 2014 met circa 6 procent stijgt. Daarmee is het bedrijf minder optimistisch dan concurrent Monsanto, dat veel meer op zaaigoed leunt en een groei van 10 procent verwacht. De winst zal volgens Mack naar verwachting hoger liggen omdat nu niet meer op de voorraad zaaigoed hoeft te worden afgeschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.