Home

Nieuws 418 x bekeken

Succesvol jaar voor Bayer CropScience

Monheim – Bayer CropScience blikt terug op een financieel sterk 2013. De omzet van de Duitse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen steeg 5,2 procent tot 8,8 miljard euro. De brutowinst steeg 6,5 procent tot 2,1 miljard euro. De omzet met fungiciden en insecticiden groeide gecorrigeerd voor wisselkoersen en veranderingen in de productportefeuille met respectievelijk 15 en 14 procent.

Topman Marijn Dekkers sprak van een 'erg succesvol jaar', dat volgens de Nederlander mede te danken was aan positieve marktomstandigheden – een verwijzing naar de relatief hoge prijzen voor gewassen. Boeren zagen hun inkomen oplopen en investeerden daarom meer. De winst nam volgens Bayer vooral toe door een 'significante' groei van het verkochte volume, maar ook door hogere verkoopprijzen. Als één van de weinige ondernemingen in Europa meldt Bayer voor de divisie een positief wisselkoerseffect van circa 20 miljoen euro.
Voor het lopende jaar verwacht Bayer dat marktomstandigheden goed zullen zijn, maar wel wat minder positief dan in het afgelopen jaar. Bayer verwacht sneller te groeien dan de markt en dus marktaandeel te winnen. De omzet zal gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten naar verwachting 5 tot 9 procent toenemen. De brutowinst moet met enkele procenten toenemen zodat een negatief wisselkoerseffect van 150 miljoen kan worden opgevangen.
De verkopen van herbiciden namen in 2013 ruim 8 procent toe terwijl de afdeling SeedGrowth, onder meer coatings, is toegenomen met 7 procent. De divisie die gewasbeschermingsmiddelen maakt realiseerde een omzetgroei van 30 procent met producten die sinds 2006 zijn gelanceerd. De omzet met deze relatief nieuwe producten bedraagt nu 1,5 miljard euro. De omzet met zaden nam 1,2 procent toe.
Geografisch was de groei het sterkst in de verkoopregio Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten nam de omzet hier 24 procent toe, vooral door betere verkopen in Brazilië. In Azië bedroeg de groei 8 procent terwijl in Noord-Amerika en Europa respectievelijk 5 en 4 procent groei is geboekt.
Bayer behoort met bedrijven als Monsanto en Syngenta tot de wereldtop van de agrochemie. Binnen de chemiereus is de divisie CropScience qua omzet kleiner dan de farmaceutische divisie (18,9 miljard) en de divisie die materialen maakt (11,2 miljard). Qua winst is CropScience echter bijna twee keer zo belangrijk als laatstgenoemde.

Of registreer je om te kunnen reageren.