Home

Nieuws

Ruilverkaveling in natuurland

Den Haag – Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de twaalf provinciale landschapsorganisaties gaan meer samenwerken.

Op basis van een advies van adviesbureau McKinsey willen de organisaties een aantal zaken gezamenlijk gaan uitvoeren. Daarnaast komt er een ruilverkaveling van natuurgebieden, waarbij grotere eenheden ontstaan. De verwachting is dat de samenwerking per jaar 40 tot 60 miljoen euro  oplevert.

Het idee is nu om de uitvoering van het werk te laten aansluiten bij de provinciegrenzen. Daar waar twee of drie organisaties verschillende aansluitende terreinen in beheer hebben, zal het beheer in de toekomst in gezamenlijkheid plaats hebben. De terreinen zullen worden ondergebracht bij een van de eigenaar van het grootste terrein de eerste verantwoordelijkheid krijgt. Er is ook sprake van grondruil tussen de organisaties. Samenwerking zal er ook zijn bij het verhuur van recreatiewoningen en bij de exploitatie van productiebossen en de verkoop van hout en biomassa.

Of registreer je om te kunnen reageren.