Home

Nieuws

Resultaat landbouwdivisie BASF plus 18 procent

Ludwigshafen - BASF heeft het resultaat in het agrarische segment (Agricultural Solutions) van de onderneming in 2013 met ruim 18 procent verbeterd naar 1,2 miljard euro voor belasting, financieringskosten en eenmalige posten. De omzet steeg met 12 procent naar 5,2 miljard euro. De resultaatverbetering is te danken aan grotere afzetvolumes tegen hogere prijzen. Een en ander blijkt uit de dinsdag door de Duitse chemiereus gepresenteerde jaarcijfers.

Agricultural Solutions omvat de productie en ontwikkeling van gewasbeschermers (BASF Plant Protection) en het bedrijfsonderdeel BASF Crop Science, dat wil zeggen de gewasveredelings- en zaadgoedactiviteiten. Aan Agricultural Solutions werd in het vierde kwartaal de Amerikaanse concurrent Becker Underwood toegevoegd. Becker Underwood is met name specialist op het gebied van biologische zaaizaadbehandelingsmiddelen. BASF ziet met deze acquisitie de kans om zijn aanbod verder te verbreden zonder daarbij nog meer chemische middelen op de markt te brengen. Door de acquisitie steeg de omzet in het vierde kwartaal – normaal gesproken een afzetmatig zwakke periode voor het bedrijf – met 1 procent, hoewel ook de opwaartse prijsontwikkeling daaraan heeft bijgedragen.

Het resultaat voor belasting, financieringskosten en eenmalige posten steeg in de laatste vier maanden naar 67 miljoen euro: twee keer zo hoog als in het vierde kwartaal van 2012. BASF als geheel zag dit resultaatcijfer ('ebit') met 8 procent stijgen naar 7,2 miljard euro op een omzet van 74 miljard euro (plus 3 procent). Voor het lopende jaar verwacht het concern een verdere maar lichtere stijging van het resultaat in een aanhoudend uitdagend economisch klimaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.