Home

Nieuws 1 reactie

Regulering moeilijk punt handelsverdrag VS-EU

Washington – Eurocommissaris voor handel Karel de Gucht denkt dat reguleringsvraagstukken als douaneprocedures en sanitaire- en fytosanitaire regels het moeilijkste onderdeel vormen van de besprekingen tussen de EU en VS over een vrijhandelsverdrag. De Belg deed de uitspraak na ontmoetingen met Michael Froman, de belangrijkste handelsvertegenwoordiger van de VS, in Washington.

De Gucht zei dat vorige week goede vooruitgang is geboekt door de onderhandelingsteams van de EU en VS, ieder zo'n zeventig tot tachtig man sterk. Op basis van de besprekingen tot dusver denkt de politicus, voorheen leider van de Vlaamse liberale partij Open Vld, dat heffingen en importtarieven op agrarische producten 'substantieel' omlaag zullen gaan, maar de echte issues zitten bij regulering.
De Gucht zei dat het toestaan van de import van Amerikaans rundvlees dat wordt gemaakt met groeihormonen "niet eens onderdeel is van de discussies" en ook nimmer op tafel zal komen tijdens de onderhandelingen. De Amerikanen zouden zich hier heel goed van bewust zijn. De Gucht liet zich niet uit over andere heikele punten zoals de toelatingsprocedures voor transgene gewassen of ongelijke dierenwelzijnseisen en dus een ongelijk speelveld.
Het handels- en investeringspact, in jargon TTIP, zal naar verwachting leiden tot een forse toename van de export van Amerikaanse agrarische bulkproducten als tarwe en soja naar de EU terwijl andersom de Europese landen meer markttoegang verwachten voor producten met een hoge toegevoegde waarde, zoals kaas, parmaham of wijn. De vleesindustrie in de EU ziet een handelsdeal met de VS, net als een eerdere deal met Canada, als een ernstige bedreiging.
De partijen hebben nu drie formele onderhandelingsrondes achter de rug en wisselden vorige week voor het eerst voorstellen voor vergrote markttoegang uit. Een tijdspad is niet vastgelegd, maar een bron vlakbij de onderhandelingen denkt dat een deal niet voor 2015 te verwachten is. In de VS zijn dit jaar tussentijdse verkiezingen voor het Congres en in Europa zijn verkiezingen voor het Europees Parlement.

Eén reactie

  • politiek

    Geen Amerikaans hormoonvlees dus in Europa. Eenzelfde beslissing zou men moeten doen met de trasgene gewassen.
    De gelijke handelsspeelvelden met betreking tot welzijn dieren is het artikel niet duidelijk welk continent het meeste getroffen wordt. Wel duidelijk is als de markt open gaat voor de nog grotere bulkmarkt voor (trasgene)granen en je enkel topproducten kan ,,terugsturen,, zoals kaas , parmaham en wijn je in agrarisch Nederland in een nog groter financieel probleem gaat krijgen. Waar moet Nederland dan met zijn bulkproductie naar toe, buiten wat kaassoorten. ?

Of registreer je om te kunnen reageren.