Home

Nieuws 761 x bekeken 1 reactielaatste update:1 mrt 2014

'Regels helpen niet tegen mestongeluk'

Den Haag - Ongelukken als met de mestsilo in Makkinga zijn niet te voorkomen met regelgeving, zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

Regelgeving is niet de oplossing, dit moet bij de ondernemers tussen de oren gaan zitten, is Geurt's reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over het ongeval in Makkinga.

De meeste boeren weten maar al te goed dat mest gevaarlijk is, maar nog lang niet iedereen laat gevaarlijk werk door gespecialiseerde bedrijven uitvoeren, constateert hij ook.

Geurts pleit ervoor om nog eens goed te kijken naar de noodzaak om mestsilo's af te dekken, een maatregel die genomen is ter bescherming van het milieu. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we het milieu beschermen ten koste van de veiligheid voor de mens."

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers, die eerder samen met Lutz Jacobi (PvdA) vragen stelde aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over de veiligheid van mestsilo's zegt in een eerste reactie dat ze wil kijken of er leemtes zijn in de regelgeving. "We moeten in alle rust uitzoeken wat we hebben aan regelgeving en wat we missen. En veiligheid is daarbij leidend."

VVD'er Helma Lodders zegt dat het niet verstandig is naar aanleiding van het rapport in de 'regeldrift te vervallen'. "Ik ben het eens met de boeren die zeggen dat het gaat om bewustwording."

Brandweervrouw Jetty Middelkoop, erkend specialist op het gebied van mestgassen, zegt dat het weghalen van de kap geen oplossing is voor de gevaren, omdat zware gassen als H2S en CO2 ook in open mestsilo's blijven hangen en gevaar veroorzaken. Zij bepleit om nieuwe silo's in elk geval te voorzien van deuren aan beide zijden, waardoor het voor hulpdiensten gemakkelijker is een silo te betreden. Deuren maken het bovendien mogelijk de silo beter te ventileren.

Eén reactie

  • alco1

    Het enigste wat helpt is de bewust maken van het gevaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.