AlgemeenNieuws

Maandag uitspraak zaak NVWA-Van Hattem

Den Haag – Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) doet maandag uitspraak in de rechtszaak tussen slachterij Van Hattem en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het terugroepen van 28.000 ton vlees van het bedrijf.

Dinsdag oordeelde de rechter dat de NVWA te snel is over gegaan tot de recall. Het bedrijf kreeg tot vrijdagmiddag 14 uur de tijd om de administratie uit te leggen aan de NVWA. “Dit overleg heeft niet tot resultaat geleid tussen de NVWA en het bedrijf”, constateert de rechter.

De NVWA blijft vasthouden aan de conclusie dat er heel veel onduidelijkheden zijn over de administratie en de tracering van het vlees van het bedrijf. “Omdat er onduidelijkheden zijn is de voedselveiligheid niet te garanderen, waardoor we een terugroepactie moeten doen”, zegt advocaat Marije Batting namens het ministerie van Economische Zaken.

De NVWA heeft vooral problemen met het grote verschil in aan- en afvoer van vlees op het bedrijf en onduidelijkheid over de aanvoer van paarden. Zo werd er een inslag van 22.791 kilo vlees geregistreerd en een uitslag van bijna 1 miljoen kilo vlees. “Als dat verpakkingsmateriaal is, moet het wel in lood zijn ingepakt”, zegt de advocaat van het ministerie. Frank Peters, juridisch adviseur van Van Hattem zegt dat dit komt door het gewicht van verpakkingsmateriaal en omdat vlees dat eerst naar het vrieshuis gaat twee keer wordt aangemerkt voor uitslag. “Een keer als het naar het vrieshuis gaat en een keer als het naar de klant gaat.

Ook constateerde de NVWA dat er in een periode geen paarden aangevoerd, maar wel 23 dieren gekeurd voor de slacht. “Dit komt omdat paarden altijd aan het eind van de dag worden geslacht. Als er dan vertraging is opgelopen in het proces, worden de dieren niet meer op die dag geslacht, maar gaan ze naar de stallen achter de slachterij”, legt Peters uit. De dieren worden dan later op een geschikt moment geslacht.

De woordvoerders namens Van Hattem zeggen dat al het vlees traceerbaar is en dat de maatregel van de NVWA om al het vlees terug te roepen buiten proportioneel is. “We weten van al het vlees dat bij de consument op het bord ligt binnen vier uur waar het vandaan komt. Dat verstaan wij onder traceerbaarheid.” De NVWA zegt dat de administratie onvoldoende inzichtelijk is om de voedselveiligheid te garanderen en dat daarom een recall nodig is.

De werkzaamheden bij de slachterij gaan in de tussentijd door. Afnemers nemen ook nog vlees af. “Ze hebben vertrouwen in ons bedrijf”, zegt Ben van Hattem. “Er zijn ook afnemers die de uitspraak van deze zaak even afwachten. De slachterij is het levenswerk van Van Hattem, die 32 jaar geleden begon. Hij vreest voor de toekomst van zijn bedrijf door deze zaak.

De rechter van het CBB doet maandag uitspraak.

Beheer
WP Admin