Home

Nieuws 3183 x bekeken 10 reacties

Maandag uitspraak zaak NVWA-Van Hattem

Den Haag – Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) doet maandag uitspraak in de rechtszaak tussen slachterij Van Hattem en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het terugroepen van 28.000 ton vlees van het bedrijf.

Dinsdag oordeelde de rechter dat de NVWA te snel is over gegaan tot de recall. Het bedrijf kreeg tot vrijdagmiddag 14 uur de tijd om de administratie uit te leggen aan de NVWA. "Dit overleg heeft niet tot resultaat geleid tussen de NVWA en het bedrijf", constateert de rechter.

De NVWA blijft vasthouden aan de conclusie dat er heel veel onduidelijkheden zijn over de administratie en de tracering van het vlees van het bedrijf. "Omdat er onduidelijkheden zijn is de voedselveiligheid niet te garanderen, waardoor we een terugroepactie moeten doen", zegt advocaat Marije Batting namens het ministerie van Economische Zaken.

De NVWA heeft vooral problemen met het grote verschil in aan- en afvoer van vlees op het bedrijf en onduidelijkheid over de aanvoer van paarden. Zo werd er een inslag van 22.791 kilo vlees geregistreerd en een uitslag van bijna 1 miljoen kilo vlees. "Als dat verpakkingsmateriaal is, moet het wel in lood zijn ingepakt", zegt de advocaat van het ministerie. Frank Peters, juridisch adviseur van Van Hattem zegt dat dit komt door het gewicht van verpakkingsmateriaal en omdat vlees dat eerst naar het vrieshuis gaat twee keer wordt aangemerkt voor uitslag. "Een keer als het naar het vrieshuis gaat en een keer als het naar de klant gaat.

Ook constateerde de NVWA dat er in een periode geen paarden aangevoerd, maar wel 23 dieren gekeurd voor de slacht. "Dit komt omdat paarden altijd aan het eind van de dag worden geslacht. Als er dan vertraging is opgelopen in het proces, worden de dieren niet meer op die dag geslacht, maar gaan ze naar de stallen achter de slachterij", legt Peters uit. De dieren worden dan later op een geschikt moment geslacht.
De woordvoerders namens Van Hattem zeggen dat al het vlees traceerbaar is en dat de maatregel van de NVWA om al het vlees terug te roepen buiten proportioneel is. "We weten van al het vlees dat bij de consument op het bord ligt binnen vier uur waar het vandaan komt. Dat verstaan wij onder traceerbaarheid." De NVWA zegt dat de administratie onvoldoende inzichtelijk is om de voedselveiligheid te garanderen en dat daarom een recall nodig is.
De werkzaamheden bij de slachterij gaan in de tussentijd door. Afnemers nemen ook nog vlees af. "Ze hebben vertrouwen in ons bedrijf", zegt Ben van Hattem. "Er zijn ook afnemers die de uitspraak van deze zaak even afwachten. De slachterij is het levenswerk van Van Hattem, die 32 jaar geleden begon. Hij vreest voor de toekomst van zijn bedrijf door deze zaak.

De rechter van het CBB doet maandag uitspraak.

Laatste reacties

 • Elevage

  NVWA zal nooit toegeven dat ze de boel niet snappen, of niet goed in de gaten hebben gehouden! Dit is een machtsspelletje en wel een heel vervelende.!!

 • info104

  Op een slachthuis lopen van de aankomst tot aan de laatste slachting NVWA mensen om de zaak te keuren , nu snap ik er niks van dat ze hun zaakjes niet op de rit hebben , het slachthuis betaald niet voor niets honderdduizenden euro's aan die keuringen , volgens mij kunnen ze beter oprotten, want mijn gevoel zegt dat zij hun werk niet goed doen, want zulke grote verschillen in aan en afvoer bestaat nooit dat is gewoon absurd, tevens zou dat betekenen dat er ook zoveel geld binnen had moeten komen en die marges zitten er heel zeker niet tussen, heel raadselachtig dat een NVWA dit kan beweren.
  Maar het zijn ambtenaren in functie en het zal er wel weer op uit draaien dat de ondernemer aan het kortste eind gaat trekken

 • B den Besten

  Het wordt tijd dat we eens in opstand komen tegen die waardeloze nvwa. Volgens mij hebben ze zelf de zaak niet op orde en zoeken ze nu een slachtoffer om hun fouten te verbergen.

 • Wim Toornstra

  Zal wel weer zo gaan dat door toedoen van de NVWA weer een mooi bedrijf waar best fouten gemaakt zullen zijn naar de klote geholpen wordt.

 • famtillemans1

  Helemaal mee eens waardeloos nvwa denk eens na waar jullie mee bezig zijn ...kapot maken zijn jullie beter in als jullie werk goed doen ..en zwarte pieten en zelf noooooit niks fout doen dat zeggen kleuters ook altijd

 • famtillemans1

  Helemaal mee eens waardeloos nvwa denk eens na waar jullie mee bezig zijn ...kapot maken zijn jullie beter in als jullie werk goed doen ..en zwarte pieten en zelf noooooit niks fout doen dat zeggen kleuters ook altijd

 • politiek

  Beste famtillenans1 , FANKIE 01 , B den Besten , info 104 , Elevage .
  Is het niet beter om doodgewoon eerst de uitspraak af te wachten hoe moeilijk het ook is. Daarna staat hoger beroep open .
  Uiteraard dient de NVWA zich ook volledig te verantwoorden op de ingebrachte stukken. Openheid en transparantie dus.

 • famtillemans1

  Politiek het ergste is de tijd tikt verder! Maar dat snap jij niet want jij bent geen eigen ondernemer die zelf zijn boterham belegd moet zien te krijgen .ik zou als ik jou was ook bij t nvwa beginnen !

 • TBaijens

  ik eet al jaren paardenvlees een delicatesse harstikke lekker

 • koestal

  De paarden werden op het eind van de dag geslacht ,maar dan waren de ambtenaren al naar huis ,dat gebeurt ook op veel kantoren,staat in de CAO

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.