Home

Nieuws 684 x bekeken 1 reactie

Rabobank ontkent verkoopplannen VS

Utrecht – Rabobank ontkent onderzoek te doen naar de mogelijke verkoop van Amerikaanse onderdelen. Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat Rabobank zou overwegen dochterbedrijf Rabobank NA in Californië te verkopen. De opbrengst van de verkoop zou ten goede komen aan Rabo Agrifinance, dat met name grote boeren in het Middenwesten financiert, of anders gebruikt wordt om de kapitaalspositie te verbeteren.

Eerder kondigde de inmiddels vertrokken topman Piet Moerland aan dat Rabobank nationaal groot wil zijn op alle terreinen maar internationaal zich wil beperken tot het financieren van de food- en agrisector, van agrariërs tot verwerkende bedrijven en verkoopkanalen. Hoewel Californië voor de landbouw een belangrijke staat is, bedient Rabobank NA met 120 filialen vooral consumenten. De onderneming vertegenwoordigt volgens Bloomberg een waarde van 1,3 miljard dollar aan vaste materiële activa, zoals gebouwen en transportmiddelen.
Rabobank noemt de VS naast Europa, China, Brazilië en Oceanië één van de belangrijkste plaatsen voor groei in de toekomst. Rabobank werkt volgens een woordvoerder wel aan de samenvoeging van Rabobank NA en Rabo Agrifinance, een voornemen uit 2012 die door regelgeving nog niet heeft plaatsgevonden. Rabobank verwacht de samenvoeging niet voor 2015 te kunnen realiseren. De Rabobank heeft drie onderdelen in de VS die worden bestuurd vanuit New York (grootzakelijk), St. Louis (agrarisch) en het Californische Roseville (consumenten en agrarisch). 
Vanwege strikte regels kan in Californië verworven spaargeld niet zomaar aan boeren elders worden verstrekt. Rabo Agrifinance moet daarom geld tegen hogere rentes lenen op de kapitaalmarkt. Dat is des te vervelender omdat in Californië door de crisis de laatste jaren wat moeizamer een bestemming voor het spaargeld kon worden gevonden, terwijl door relatief hoge prijzen voor graan en soja boeren relatief veel investeren en dus geld willen lenen. Samenvoeging met het grootzakelijke onderdeel zit niet in de kaarten maar ook deze 'unit' staat volgens een woordvoerder niet te koop.

Eerder verkocht Rabobank vermogensbeheerder Robeco met als argument dat de onderneming niet past bij haar kernactiviteiten. Rabobank verkocht echter eind 2013 ook de Poolse Bank Gospodarki Zywnosciowej (BGZ) aan het Franse BNP Paribas, voor 1 miljard euro. De bank kende een duidelijke focus op de agribusiness en Rabobank had niet lang daarvoor haar belang in de bank uitgebreid. Rabobank ziet onder meer door een dure schikking vanwege fraude met de Libor-rente kapitaalsratio's onder druk staan.

Eén reactie

  • agratax2

    Het zou mij niet verbazen aangezien Californie een nijpend waterprobleem heeft, dat alleen maar groter wordt. Dit kan betekenen dat de landbouw eerst wordt gekort op water, voordat de burgerij wordt gekort. Dus de agri en food tak in deze staat wordt minder belangrijk en de staten met nog voldoend ewater zullen voor zover mogelijk de productie uit Californie gaan overnemen. De bank gaat mee naar elders lijkt me zer aannemelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.