Home

Nieuws 584 x bekeken

Productie groene stroom gedaald

Den Haag - De productie van hernieuwbare elektriciteit is vorig jaar licht gedaald, met 0,4 procentpunt tot 11,8 miljard kilowattuur (kWh). Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. De productie komt overeen met 10,1 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland. De productie van windenergie nam in 2013 duidelijk toe maar bij biomassa was sprake van een daling. Energie uit zonnecellen groeide wel maar blijft vooralsnog een kleine rol spelen.

Onder hernieuwbare elektriciteit wordt energie gewonnen uit wind, waterkracht, zon en biomassa verstaan. De elektriciteitsproductie uit biomassa, zoals cacaodoppen en houtsnippers, daalde in 2013 scherp met ongeveer een vijfde. Dat werd veroorzaakt doordat elektriciteitscentrales 40 procent minder biomassa mee stookten. Die daling werd onder andere veroorzaakt door het gedeeltelijk aflopen van subsidies.
De productie uit wind nam vorig jaar met 8 procent toe. Dat kwam vooral doordat er een aantal grote windmolenparken bij is gekomen. De capaciteit van de Nederlandse windmolens steeg in 2013 met een kleine 300 megawatt tot ongeveer 2.700 megawatt eind 2013. Het was voor het eerst sinds 2008 dat het windvermogen flink steeg. In 2013 kwam 45 procent van de productie van hernieuwbare elektriciteit uit windenergie.
Het overgrote deel van windenergie wordt gewonnen op land, vaak door solitair geplaatste molens bij boerderijen. De overheid wil echter vooral toe naar meer industriële windparken. In de Noordzee staan twee windparken met een totale capaciteit van 228 megawatt. Op land staat ongeveer 2.500 megawatt. De overheid streeft naar 6.000 megawatt op land in 2020. Het streven is om de capaciteit van het windmolenpark op zee uit te breiden naar 4.500 megawatt in 2023.
Een aantal boeren in de Noordoostpolder, verenigd in NOP Agrowind, speelt in op de trend naar grote parken en wil samen 26 molens neerzetten met een totaal vermogen van 195 megawatt.

Of registreer je om te kunnen reageren.