Home

Nieuws 33 reacties

Brabant kiest voor nieuw veehouderijbeleid

Den Bosch - De Brabantse Provinciale Staten stemden vrijdagavond na veertien uur vergaderen in met de nieuwe Verordening Ruimte. Onderdeel is de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).

Afgelopen vrijdag kantelde de Brabantse politiek het provinciale veehouderijbeleid. Brabant wil dat er een einde komt aan de overlast die veehouderijen burgers bezorgen. Overbelaste gebieden worden gesaneerd en veehouderijen moeten innoveren en verduurzamen. Boeren moeten hun buren actief betrekken bij uitbreidingsplannen. In 2020 mag geen enkele veehouderij nog overlast geven in de omgeving. Gemeenten gaan bepalen welke gebieden overbelast zijn. Medio 2014 moet hier duidelijkheid over zijn.

Al jaren zijn burgers in Brabant de geur van mest beu en ze vrezen ziekte door het vee, beperking van het zicht en stof. Ook is er weerstand tegen megastallen. Burgers eisten een stop op het aantal dieren. Boeren willen juist ruimte om te ondernemen en wezen op het economisch belang van hun sector.

De NVV protesteerde met zeventig leden voor aanvang van de Statenvergadering. Zij eisten een meerprijs voor de duurzame Brabantse vleesproductie. De oproep van de NVV kreeg gehoor in de Staten. Zij hebben GS opdracht gegeven het Verbond van Den Bosch te updaten. Provinciale Staten willen dat Brabant samen met Dijksma de retail gaat wijzen op hun ketenverantwoordelijkheid. De Staten zeggen dat de rekening van een duurzame veehouderij nu enkel betaald moet worden door de boeren zelf.

Om veehouderijen te dwingen tot innovatie en verduurzaming, staat Brabant alleen uitbreiding toe als boeren extra punten halen en een zeven scoren door maatregelen tegen uitstoot te nemen en in gesprek gaan met buren. Dit gebeurt door middel van de BZV. Boeren die hun bedrijf willen ontwikkelen moeten voldoen aan extra voorwaarden, die verder gaan dan de Europese en nationale wetgeving.

In het Statendebat werd nauwelijks over de BZV gesproken omdat nog gesleuteld wordt aan een definitieve eerste versie die Gedeputeerde Staten 18 februari vaststelt. ZLTO en NVV zeggen te twijfelen aan de juridische houdbaarheid van de BZV omdat het onderwerpen bevat die niet ruimtelijk relevant zijn en eisen die bovenwettelijk zijn. NVV bereidt een proefproces voor.

Provinciebestuurder Yves de Boer zei in zijn toelichting in het Statendebat vrijdagvond dat staatssecretaris Dijksma zeer geïnteresseerd is in het nieuwe Brabantse veehouderijbeleid en in het bijzonder in de BZV. FrieslandCampina wil samen met Brabant het zuivelcertificaat gaan verbeteren. Sectorencertificaten tellen mee in de BZV.

GS wilde voor Brabant een strengere geur- en fijnstofnorm invoeren dan de landelijke norm. Dat voorstel hebben de Staten teruggedraaid door een motie van de VVD en CDA met steun van de PVV. Dit betekent dat er meer ontwikkelruimte is voor veehouderijen.

De nieuwe Verordening Ruimte en BZV is tot stand gekomen met instemming van ZLTO, de Brabantse Milieufederatie (BMF), de Provinciale Gezondheidsraad en gemeenten.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  naar het buitenland gaan boeren, en laat ze hier maar op een houtje bijten.

 • krulsaart

  wanneer beginnen we met die provincies bij elkaar te voegen.
  Sinds gisteren ben ik VOOR. Ik schaam me kapot voor mijn provincie.

 • fransderondhoeven

  provincie is over bevolkt geen uitbreiding woonwijken geen industriegebieden vergroten Brabant is vol de mensen moeten maar ergens anders gaan wonen

 • massy

  En als je al overhoop ligt met je buren mogen ze dan op kosten van de provincie vertrekken want dat is het gemakkelijkst voor ons als boeren.

 • Biggemans

  weet nog wel een rustige locatie voor woningbouw.
  De A17 Moerdijk-Roosendaal, afslag Standaardbuiten, einde afrit rechts, rond punt rechtdoor, einde weg links afslaan, na 900 meter links aanhouden de polderdijk op, na ongeveer 1 km naar rechts kijken.
  Heel die polder volbouwen met Bungalows, daar is het LUXE wonen, alleen nog de benodigde vergunningen aanvragen,, LUXE WONEN in t GORS

 • dommelje

  als een burger naast je komt wonen , zou het niet zo gek zijn als ze verplicht bij de boeren in de buurt moeten informeren of die nog uit willen breiden. komen ze er toch wonen k7unnen ze niet meer bezwar maken, dat kan ook

 • Marcel v

  Als ik het dus goed begrijp hebben de statenleden ingestemd met een BZV waarvan ze nog niet weten wat die inhoud ??
  Vroeger was regeren vooruitzien, het lijkt nu meer op we doen maar wat en kijken wel hoe het uitpakt....

 • anton1937

  De grote stallen ofwel mega stallen zijn door de burgers niet goed ontvangen,waardoor het verzet groeide.De slagerijen betalen de grote varkensbedrijven al minstens 30 jaar een extra hoge prijs voor de varkens. Feitelijk zijn de slagerijen de aanstichters van de mega varkensbedrijven.De NVV actie heeft volgens mijn inschatting gehad op de besluitvorming van de PS. ZLTO en de NVV moeten actie ondernemen,om van de provincie Noord -Brabant 300 miljoen euro subsidie los te peuteren om veehouderijen in en om de bebouwde kom van de dorpen en nabij natura 2000 gebieden te saneren of te verplaatsen.

 • Miriamnu

  De oplossing is zo eenvoudig, dat zelfs de boeren hier op kunnen komen ook al blijven ze maar hameren op de zogenaamde economisch belang van deze sector. GA WAT ANDERS DOEN! Volg een cursus, wordt van mij apart vegetarische kok, maar begin eens in te zien dat de huidige situatie niet meer kan anno 2014. MINDER vlees is de oplossing, NIET meer!
  De burger wil WEL een strengere geur- en fijnstofnorm! Ze zijn de stank zat, het dierenleed zat, de megastallen zat en de vervuiling zat! Lang leve het vegetarisme. Gezonder, beter voor alles inclusief de mens! Welkom in de nieuwe wereld!

 • bankivahoen

  Ga eens langs om auditie te doen voor Utopia , ik denk dat je je er prima thuis zult voelen Miriamnu@ .

 • jordi 1455

  @Miriamnu, je zit te zeuren over het dierenleed maar je weet niet hoeveel boerenleed jij veroorzaakt met je reacties waar mee je boeren hard op hun ziel trapt.

 • w v gemert

  Gedeputeerde en de volksvertegenwoordigers twijfelen zelfs of het juridisch houdbaar is. Samen organiseren dat verzet , de meeste ingrijpende wetten en regels uit Brabant zijn voor 90% door de Raad van Staten terug gefloten of vernietigd.

 • Jaap39

  Vegetarisme is de meest moderne vorm van armoede hoor ik steeds vaker zeggen.

  Vlees gaat nog veel duurder worden door schaarste, door vegetarisch te worden hoef je niet te laten zien dat je het niet kan betalen dat heerlijke vlees.

 • fransderondhoeven

  fons merksplas = peit verkerk wat wil je nu ik schaam me niet voor mijn n aan maar jij komt iedere keer met een andere naam omdat je geen kleur wil bekennen wees een een man met ballen en zeg wat je wil inplaats haring verkopen op de markt

 • juur

  Dit moet landelijk aangenomen worden. In overijssel kan men nog megastallen bouwen op 50 meter afstand andermans woning Met veel overlast voor omwonenden. G. S. provincie moet er werk van maken dat dit niet meer kan. En overlast veroorzakende bedrijven gesloten worden.

 • Elevage

  als we eens beginnen met kijken wat er het eerst is: de boerderij of het buurhuis?? En dan tellen uiteraard ook de bewoners mee.
  Als je graag wilt wonen in Brabant dan weet je toch waar je aan begint? dan kijk je toch naar je buurt...........
  Maar nee, dat doen we niet en dan gaan we daarna even lekker boertje pesten omdat we toch verder niets te doen hebben nadat we de karnt hebben gelezen en ons postzegeltuintje hebben bijgewerkt...............
  Ik zou zeggen: alle burgers naar Groningen, er gaat niets boven Groningen, en daar hoef je geen vegetarier voor te zijn !

 • Miriamnu

  Jordi, ik wil geen leed, niet voor de boeren, niet voor de dieren. Vegetarisme is geen armoe. Vegetarisme is duurzaam. De keuken bestaat uit fantastische kleurrijke voedzame gerechten, als uitdaging bereid. Iedereen kan een hamburger bakken. Voor vegetarische koken, moet je nadenken. Het is werkelijk fantastisch, probeer het eens. Gezonder en beter voor alles. Ik ben al 30 jaar niet ziek. U kunt dit ondermijnen, maar het is toch echt zo. Ga er in mee, volg een cursus om jezelf om te scholen, ga wat anders doen, dan het in stand houden van de oude wereld die niet meer gewenst is door vele. Men weet anno 2014 veel meer over de werkelijke belevenis wereld van dieren. Pijn, verdriet, vreugde, dat zijn allemaal emoties en gevoelens gelijk aan de mens. Wat er met de dieren gebeurt doet u toch ook geen kind aan? Stop ermee. ga mee met de tijd en verander! Het kan! U kunt het! Hartelijk dank voor uw tijd. vr.gr.

 • piethermus1

  Ik ben niet voor vegetarisme en ik ben niet tegen vegetarisme. Dat is een keuze die men zelf voor zichzelf maar moet maken. De mondiale trend is echter dat er meer vlees gegeten zal gaan worden. In ons land wellicht niet meer. Maar in opkomende economieën in ieder geval wel. Mensen die wat meer welvaart gaan krijgen gaan duurder eten en daar hoort voor die mensen blijkbaar (meer) vlees bij. Dat kunnen we leuk vinden of niet. Het gebeurt gewoon en dat gaat gewoon gebeuren. Niet hier, maar bijv. in China. Dan heb ik liever dat dit gebeurd onder goede zo diervriendelijk mogelijke omstandigheden, dus in Nederland en dus in Brabant i.p.v. onder echt afschuwelijke en erbarmelijke omstandigheden zoals in China en andere landen waar ze sowieso minder moeite hebben met ethische kwesties.

 • alco1

  WE hebben het Miriamnu het al zo vaak uitgelegd. Dat de vlees consumptie geen enkele invloed heeft op de verpaupering van de aarde. Daarvoor kan alle luxe aangewezen worden. Vlees consumptie is er al zolang de aarde draait, daar is zelfs het hele eco-systeem omheen gegroeid.
  Daarnaast is voer voor de dieren ook vaak nog een restproduct.
  Maar Miriamnu gunt de dieren het leven zelfs niet. Want dankzij de vlees consumptie mogen ze geboren worden en alleen dankzij een zeer goed leven brengt het ook nog geld in het laatje.

 • piethermus1

  Bullshit! Je hebt fundamentalisten bij de vermeend diervriendelijke mensen zoals die van Wakker Dier, waar Miriamnu waarschijnlijk sympathie voor heeft, maar je hebt ook van die fundamentalisten bij de bio-industriëlen. Je hebt aan allebei die fundamentalisten geen ene donder. Beide groepen fundamentalisten zetten beide al op voorhand de hakken in het zand. Beide groepen hebben zulke oogkleppen op dat het niks oplost.
  Een veehouder heeft gewoon netjes met zijn levende have om te gaan, het zijn immers ook gewoon schepselen, die weliswaar gehouden worden voor de productie. Maar dieren zijn geen dingen zoals televisietoestellen, ze hebben gevoel en ondanks dat ze gedood worden, heb je er gewoon behoorlijk goed mee om te gaan. Dat is gewoon goed rentmeesterschap. Je hebt je spullen immers als een goed huisvader te beheren. Dat geldt voor iedereen in mijn ogen, die eigendommen en dieren heeft. Dat is wat anders dan je levende have uit te buiten en exploiteren.
  In ons land hebben we mondiaal gezien een grote voorsprong, m.b.t. dierhouderijen, ook in de bio-industrie. En het kan niet zo zijn dat door acties van vermeend diervriendelijke mensen, zoals van Wakker Dier en gelijkgestemden, de veehouderij uit ons land verdwijnt, zodat de dieren die toch wel gehouden zullen worden in veehouderij in een buitenland het erbarmelijker hebben, dan dat ze hier gehad zouden hebben gehad.

 • boerderijdinther

  Miriamnu, prima dat u mensen probeert te overtuigen van het veganisme dat is uw goed recht. Maar de grote meerderheid is dolblij met de hamburger en al helemaal als ze hier niet krom voor hoeven te liggen omdat deze niet meer te betalen is. Als het waar is dat de moderne wereld alleen nog maar vegetariërs heeft dan zullen de stallen vanzelf verdwijnen. Voor nu kiezen de mensen voor betaalbaar vlees, ben niet egoïstisch en leg andere niet op wat ze zouden moeten doen.

 • jordi 1455

  @miriamnu, niets gaat boven een lekker stukje mals vlees. Mensen zijn geen konijnen maar alles eters.

 • John*

  ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe een maaltijd van varkensvoer voor een mens eruit ziet.. raapschroot, aardappelstoomschillen, tarwegistconcentraat, voergerst en voertarwe, sojaschroot.. is er een vegetarische kok die het aandurft? neem aan Miriamnu vast wel bekende heeft die dat kunnen!. Als dat niet lukt is het toch beter om deze producten aan de varkens op te voeren en met de mest die varkens produceren een akker bemesten en daar weer aardappels vandaan te halen? Dan heb je een goeie lap vlees en aardappels, je brood is gemaakt van de beste granen en voor je glas bier is het beste gerst gebruikt! Proost!

  varkens horen bij mensen en maken de kringloop rond!

 • w v gemert

  We leven in een vrij land, maar als er handtekeningen gezet zijn moeten die nagekomen worden. Het verzet van de NVV richt zich juist hierop , er waren drie partijen die het Verbond van Den Bosch hebben ondertekend, een faciliterende partij (provincie) een producerende partij (dierhouder) en een verkopende partij (supermarkten). De laatste komen hun afspraken niet na, de provincie vindt dat de getekende afspraak toch door moet gaan en legt de rekening geheel bij de producent. Iedereen in dit land weet als je een document hebt ondertekend en een van de partijen stapt eruit de overige niet gehouden kunnen worden aan de getekende afspraak. Het handelen van de Provincie is daarmee ondemocratisch en asociaal.

 • schoenmakers1

  overleg met een ambtenaar betekend dat ze alles de volgende keer vergeten zijn wat in jou voordeel kan zijn, alle shit blijven op doorgaan

 • varkensdierenartsen.com

  Mijn complimenten aan iedereen voor het niveau van deze discussie. Gelukkig zijn er nog wel politieke partijen die hetzelfde hoge niveau halen in plaats van een beetje brullen 'tegen de megastallen'. Enkele weken geleden stond er zo'n vreselijk verhaal in ons lokale krantje (inclusief stemadvies natuurlijk). Op mijn repliek, waarin vooral bezorgdheid voor de mensen die bang worden gemaakt, (grondwater ondrinkbaar, lucht ziekmakend, landschap verknalt,..) zijn tot vandaag 2 reacties gekomen. Alle twee van boeren die blij waren dat er iemand reageerde op zoveel onzin. @miriamnu ; ik eet (weinig) vlees, door ónze boeren gekweekt en dat is waarschijnlijk het gezondste, eerlijkste (en best gecontroleerde) eten wat ik op mijn bordje krijg. Lees alleen al maar wat er op de verpakkingen staat aan toevoegingen.

 • henk11

  Jordi , een welgemeend advies.
  Ga eens terug naar school voor economie , misschien heb je dan een goed advies hoe je jou idealen kunt financieren .

 • alco1

  Verklaar Henk11

 • koestal

  een land vol vee

 • politiek

  Open en transparant. Eerlijk voer. Eerlijk vlees. Europese wetgeving. Wil je de Europese wetgeving volgen dan behoort dit ook te gebeuren door geen hormonen te gebruiken in de veehouderij. Nog totaal onduidelijk is waarom belangenorganisaties als NVV , Productschappen zich inspannen om de hormoongebruiken in de veehouderij zo verborgen te houden. Hormonengebruiken waardoor een sneller groei bij de dieren en malser vlees. Of je kan voor eenzelfde resultaat slechtere grondstoffen gebruiken. Het economisch gewin is dan vooral bij voerfabrieken. De gebruiken dienen echter wel gemeld te worden in Brussel. Op 17-beta-oestradiol geld een meldingsplicht conform wetgeving 96/23/EG. Nog steeds weigerd men die gebruiken te melden of aan te geven wanneer ze gemeld zijn. Spoedig hoop ik daar meer duidelijkheid in te krijgen.
  Juist door al die geheimzinnigheid , ook op vele andere gebieden , wat niet bespreekbaar is en mag worden begint alles uit de hand te lopen . ( met veel boerengezinsbedrijven als verliezers. )
  Openheid , veiligheid en transparantie voorop. !!

 • wienbemelmans

  Van dit gezeur wordt ik toch zo moe, ik heb als hobby wat blonde vleeskoeien , als je ziet wat ik allemaal krijg aan kontrolle ongevraagd,
  en elke keer weer betalen,als er een geslacht wordt keren ze die koe
  10x rond of er niet iets verkeerd gevoerd is,deze dieren hebben altijd
  in de natuur gelopen en nooit een spuit gehad of ziek geweest. maar ze kopen liever dieren uit zuid amerika die zijn zo mals en goed koop.
  Als je ziet wat hier een controle is voor bijproducten voor varkensvoer
  en bij de boer in de stal, er komt elke week wel zo,n mongool voorbij
  die komt vertellen wat hij weer anders moet doen als die mensen
  eens stage liepen bij de boer een half jaar dan komen ze niet meer
  met die onzin wetten.en als iemand uit de stad naast een varkens
  bedrijf of koeien stal wil wonen best ,maar niet die ondernemer die
  veel belasting betaald,dan gaan dwarsbomen mooi weg blijven.
  maar het gaat nog te goed in Nederland er is geen honger meer
  dan krijg je al die uitwassen,


 • politiek

  Beste Wienbemelmans. Ik denk dat die controle op bijproducten voor o.a. varkensvoer waar je over spreekt (helaas) nog bijzonder hart nodig is. Ook op vlees- en melkproducten. Zolang uitslagen van controle, s niet openbaar en transparant gemaakt kunnen/mogen worden blijven er grote vraagtekens of alles wel zo duurzaam, eerlijk en veilig gebeurd. Dat zou de veehouderij eigenlijk zelf ook niet moeten willen die geheimzinnigheid. !!
  Onlangs heeft de Nationale Ombudsman De Overheid een aanbeveling gedaan om te zorgen voor zo veel mogelijk openheid. Berust er bepaalde stukken geheimhouding , dan mag dat nog geen reden zijn om geen openheid te geven. Helaas hebben we het wel over voedselveiligheid. !!

 • politiek

  Beste Wienbemelmans. Ik denk dat die controle op bijproducten voor o.a. varkensvoer waar je over spreekt (helaas) nog bijzonder hart nodig is. Ook op vlees- en melkproducten. Zolang uitslagen van controle, s niet openbaar en transparant gemaakt kunnen/mogen worden blijven er grote vraagtekens of alles wel zo duurzaam, eerlijk en veilig gebeurd. Dat zou de veehouderij eigenlijk zelf ook niet moeten willen die geheimzinnigheid. !!
  Onlangs heeft de Nationale Ombudsman De Overheid een aanbeveling gedaan om te zorgen voor zo veel mogelijk openheid. Berust er bepaalde stukken geheimhouding , dan mag dat nog geen reden zijn om geen openheid te geven. Helaas hebben we het wel over voedselveiligheid. !!

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.