Home

Nieuws 722 x bekeken

Obama ondertekent landbouwwetgeving

Washington – Barack Obama heeft de Farm Bill, nieuwe landbouwwetgeving voor de komende vijf jaar, ondertekend. De Amerikaanse president zette zijn handtekening tijdens een kleine ceremonie in een paardenstal op een grote boerderij in East Lansing, in de staat Michigan.

Obama zei dat de Farm Bill zich laat vergelijken met een Zwitsers legermes, omdat het op zoveel verschillende manieren banen in de Verenigde Staten ondersteunt. Obama wees erop dat de wetgeving niet alleen boeren en tuinders helpt, maar ook arme families die voedselbonnen krijgen.
Agrariërs krijgen voortaan geen directe betalingen meer, maar nog wel subsidies voor natuurbeheer, extra subsidie op de premie voor gewasverzekeringen en in sommige sectoren wordt een minimummarge ingesteld. Is het verschil tussen opbrengst en kosten te klein, dan gaat de overheid over op vergoedingen. Berekend over de komende tien jaar betekent de wetgeving een besparing van 16,6 miljard dollar ten opzichte van de huidige wetgeving. Volgens een andere becijfering wordt ruim 23 miljard bespaard.
De Farm Bill wordt door belangenbehartigers van boeren in de VS positief ontvangen. Obama en zijn Democratische partij stuurden aan op het verder terugdringen van landbouwsubsidies, waarbij ze vooral wijzen op de relatief hoge inkomens van boeren de laatste jaren. De Republikeinen wilden dan weer vooral op het voedselbonnenprogramma besparen. Uitgaande van 16,6 miljard dollar komt de helft van de besparing voor rekening van het voedselbonnenprogramma en wordt 5 miljard aan directe betalingen opgeschort.
Obama tekende de wet niet toevallig in Michigan. Het is de thuisstaat van senator Debbie Stabenow die als voorzitter van de landbouwcommissie in de Senaat een belangrijke rol speelde in het beëindigen van de patstelling tussen de Democraten en Republikeinen.

Of registreer je om te kunnen reageren.