AlgemeenNieuws

Nieuwe tarieven NVWA controles

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en minister Edith Schippers van volksgezondheid hebben nieuwe tarieven van de NVWA-taken vastgesteld.

Uitgangspunt hierbij is dat de tarieven van de inspecties die de NVWA voor het bedrijfsleven doet, kostendekkend moet zijn. Sommige tarieven zullen verhoogd worden om deze kostendekkend te maken.

Met de nieuwe tariefstelling is een nieuwe, vereenvoudigde werkwijze voor het stellen van tarieven in gebruik genomen. Hiermee wordt de transparantie en controleerbaarheid van de tarieven beter en moet de hoogte van de tarieven stabieler worden.

Naast het verhogen van de tarieven investeert de overheid 34 miljoen incidenteel en 33 miljoen structureel in de NVWA ter verbetering van inspecties.

In de nieuwe werkwijze is het aantal tariefcategorieën van twintig teruggebracht naar vijf. De eerste categorie is erkende bedrijven in de vleessector, dierlijke bijproducten- en diervoederbedrijven en visverwerkende bedrijven. De tweede categorie is levend vee, waarbij het vooral om exportcertificering gaat. Import vormt de derde categorie, waar veterinaire controle, hoogrisico producten en levensmiddelen en productveiligheid onder vallen. In categorie vier zitten de plantaardige controles zoals fytosanitaire inspecties en diagnostiek. Onder de vijfde categorie valt certificering op afstand, laboratoriumonderzoek, herinspecties VWS.

Vooral de starttarieven voor controleurs stijgen fors. Het starttarief voor een inspectie van levende dieren was vorig jaar € 59,32, maar gaat naar € 102,11 per persoon. De keuring kost per medewerker per kwartier € 36,48, dat was €36,79. De nieuwe tarieven gaan per 1 maart 2014 in.

Beheer
WP Admin