Home

Nieuws 13 reactieslaatste update:1 mrt 2014

Nieuwe tarieven NVWA controles

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en minister Edith Schippers van volksgezondheid hebben nieuwe tarieven van de NVWA-taken vastgesteld.

Uitgangspunt hierbij is dat de tarieven van de inspecties die de NVWA voor het bedrijfsleven doet, kostendekkend moet zijn. Sommige tarieven zullen verhoogd worden om deze kostendekkend te maken.
Met de nieuwe tariefstelling is een nieuwe, vereenvoudigde werkwijze voor het stellen van tarieven in gebruik genomen. Hiermee wordt de transparantie en controleerbaarheid van de tarieven beter en moet de hoogte van de tarieven stabieler worden.
Naast het verhogen van de tarieven investeert de overheid 34 miljoen incidenteel en 33 miljoen structureel in de NVWA ter verbetering van inspecties.

In de nieuwe werkwijze is het aantal tariefcategorieën van twintig teruggebracht naar vijf. De eerste categorie is erkende bedrijven in de vleessector, dierlijke bijproducten- en diervoederbedrijven en visverwerkende bedrijven. De tweede categorie is levend vee, waarbij het vooral om exportcertificering gaat. Import vormt de derde categorie, waar veterinaire controle, hoogrisico producten en levensmiddelen en productveiligheid onder vallen. In categorie vier zitten de plantaardige controles zoals fytosanitaire inspecties en diagnostiek. Onder de vijfde categorie valt certificering op afstand, laboratoriumonderzoek, herinspecties VWS.

Vooral de starttarieven voor controleurs stijgen fors. Het starttarief voor een inspectie van levende dieren was vorig jaar € 59,32, maar gaat naar € 102,11 per persoon. De keuring kost per medewerker per kwartier € 36,48, dat was €36,79. De nieuwe tarieven gaan per 1 maart 2014 in.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  laaielichterij heet zoiets.

 • niet

  lachertje 102 start tarief is dat mens wel goed bij zijn hoofd!!!! Denk dat ze denken die sector nog even uit te melken!!! Sukkels in Den Haag hebben geen idee wat er gebeurt in het land!! En kosten dekkend kan ik volgens mij wel met een veel lager tarief. Maar ja moeten zoveel ambtenaren van mee eten. Noem het een grote schande dat ze dit er door drukken en dan ook nog weer klep keuring!!!

 • famtillemans1

  tja dit is echt kortzichtig denken og ja blijkbaar wil ze als ze zo door gaat al het nvwa personeel nog sneller de ww in sturen ....mensen jullie zijn ziek geen boer houd dit vol en slagerij slachterij . leve van de import als dit zo door gaat .

 • bontea

  Wanneer een stalkeuring per 1 maart a.s. nog zou mogen gaat het tarief van 132,90 naar 175,07. Als ik dit goed berekend heb een stijging van 32%.

 • XB

  Absurd!!!! Bijna 250 € voor een uur. Kosten overstijgend i.p.v. dekkend.

 • politiek

  De verhoogde kosten van die NVWA contolekosten is een direct gevolg omdat de sector zelf geen of onvoldoende verantwoordelijkheid inzake voedselveiligheid pakt of durft te pakken. Ik denk aan gebruik van hormonen en aflatoxine in voeders. Ook niet inzake of welzijn vlees/melk en biologisch ook wel of niet klopt met het onder die voorschriften houden voor die dieren. Tevens berust men erin dat varkensvlees nu wel of niet vermengt is met rundvlees. Allemaal gewoon incidenten, vergissingen , hier en daar een schrijffoutje en sterker nog als het de NVWA niet per direct gezien heeft is die gehele voedselsrtroom van de afgelopen jaren betrouwbaar geweest ? . Vreemde standpunten naar de consument toe.
  Uiteraard zouden kosten NVWA kunnen dalen. Kosten die van de uiterst smalle marges afgaan of mogelijk zelfs de verliezen doen stijgen. Zolang de sector zelf echter de eigen verantwoording niet neemt inake voedselveiligfheid zijn die ( verhoogde) kosten NVWA zonder meer terecht.

 • famtillemans1

  Dan wel met een geleik speelveld met de rest van de Eu ..en dat is niet .dus wij moeten straks gewoon met zijn wlle in het buitenland gaan produceren ..dan kan het vwa weg en kunnen de mensen goedkoop aan t eten blijven .geen slachterijenmeer geen ondernemers meer die hier dit zo vol houd .en dan mijn dierenarts komt voor veeeeel minder en denkt en wil meedenken met de sector . Nou politiek het word voor jou ook tijd dat je echt een weekje mee gaat draaien bij een boerderij.

 • politiek

  Beste famtillemans1
  Ik bedoel dus ook een gelijk speelveld. Maar dan wel je meldingsplicht nakomen bij gebruiken van b.v. beta oestradiol( groeihormonen) in de veehouderij Nederland. Afspraken die ook op EU niveau zijn genomen , dus een absolute 0.,000... gebruik . Ga je als veehouderij Nederland dat verdedigen , ben je dan wel betrouwbaar naar je consument zowel in buitenland ofwel export en ook naar je eigen consumenten in eigen land ? . Door juist dergelijke praktijken toe te laten ligt de verantwoording absoluut bij
  de Overheid en EU ter berscherming van voedselveilgheid en volksgezondheid. Je kunt niet alsmaar blijven spreken over vergissingen en incidenten en ook dan geld er een meldingsplicht ter bescherming van de markt.

 • famtillemans1

  Wij produceren zo goed kwalitatief hoger kan niet in Nederland ..maar doordat we onze concurrentie verliezen door alleen al 3 x hogere vwa kosten als in buitenland moeten we ons afvragen waar we met bezig zijn

 • maatje 1904

  Wordt het niet eens een keer tijd voor harde acties. Het enige waar ze mee bezig zijn om regels te verzinnen om der eigen zakken vol te laden.

 • famtillemans1

  helemaal mee eens

 • krulsaart

  Jullie vergeten dat er ook nog een giga hoeveelheid ambtenaren op kantoor zit die ook betaald moeten worden. In De Haag zuigen ze eerst de burgers en de bedrijven zover mogelijk leeg en daarna gaan ze (hoop ik) snijden in d'r eigen vlees.

 • krulsaart

  Tankstations in de grensstreek gaan failliet door de accijnsverhoging, transportbedrijven vertrekken uit Nederland door de FNV, dus de rest zal toch weer wat meer muntjes op moeten hoesten om het zaakje draaiende te hoeden.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.