Home

Nieuws

Nestlé verwacht uitdagend jaar

Vevey - Nestlé verwacht na een tegenvallend 2013 opnieuw een uitdagend jaar. Het Zwitserse voedingsconcern realiseert 45 procent van haar omzet in opkomende economieën.

In 2013 werd hier nog forse groei geboekt, anders dan in Europa, maar in 2014 nemen zorgen over groeibestendigheid in landen als China, Brazilië en India toe.
De nettowinst kwam uit op 10 miljard Zwitserse franc (8,8 miljard euro), 230 miljoen franc minder dan een jaar eerder. De omzet steeg 2,7 procent tot 92,2 miljard franc (75,4 miljard euro). De omzet werd voor 3,7 procent gedrukt door wisselkoerseffecten. Nestlé boekte forse groei met babyvoeding, van zuivel tot graanproducten, mede door de overname van de zuiveldivisie van Wyeth.
Nestlé is het grootste voedingsconcern wereldwijd en concurreert met onder meer Unilever en Danone. Nestlé miste in 2013 haar doel voor 'organische groei': groei waarbij effecten van wisselkoersen en acquisities niet zijn meegenomen. In 2013 bedroeg de groei 4,6 procent terwijl Nestlé een doel hanteert van 5 tot 6 procent. Het is voor het eerst sinds 2009 dat het groeidoel wordt gemist.
De organische groei bedroeg in de verkoopregio Azië, Oceanië en Afrika 7,4 procent. Dat was fors minder dan de 10,3 procent die een jaar eerder werd opgetekend, maar nog fors meer dan de 0,8 procent die in Europa werd opgetekend. In de Amerika's bedroeg de groei ruim 5 procent, vooral door dubbele groeicijfers in Zuid-Amerika.
De Belgische topman Paul Bulcke verwacht dat 2014 opnieuw een uitdagend jaar wordt omdat groei in ontwikkelde landen laag blijft terwijl in opkomende economieën de groei lager zal liggen dan in de laatste jaren. Het bedrijf zal volgens Bulcke 'gedisciplineerd' haar strategie gericht op voeding en gezondheid blijven volgen. Nestlé nam het afgelopen jaar afscheid van enkele niet-kernactiviteiten en bracht haar aandeel in cosmeticagigant L'Oréal terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.